Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Binali Yıldırım, Turkcell'in yönetiminde bir değişiklik yapılması olasılığını değerlendirirken, ''Borsa'da halka açık bir şirketin hissedarları hisselerinin sağlamda olmasına önem verir. Ona da ilgili kurumlar göz kulak olur'' dedi.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından Sapanca'da düzenlenen Beşinci Telekomünikasyon Zirvesi, sektör temsilcilerinin katılımıyla 15-16 Nisan'da gerçekleştirildi.

Sektör sorunlarının değerlendirildiği zirveye bugün Binali Yıldırım da katılarak, işletmeci ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle tek tek görüştü. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldırım, zirvenin özellikle kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdiğini ifade etti. Yıldırım, aynı menfaatlere sahip olmasalar bile sektörün sağlıklı gelişmesini isteyen tüm kesimlerin burada toplandığını söyledi.

Bilişim teknolojileri sektöründeki tüm aktörlerin endişe ve hassasiyetlerinin dile getirildiğini anlatan Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinin de bunların çözümüne yönelik adım atacaklarını dile getirdi.

Yıldırım, AK Parti'nin seçim beyannamesinde ulaştırma ve bilişim sektörüne yönelik önemli projelerin yer aldığını da bildirdi.

Mobil pazardaki potansiyelin de burada görüşüldüğünü anlatan Yıldırım, sektör için gereken tüm önlemlerin ele alındığını ifade etti.

Bir gazetecinin Turkcell'in yönetiminde bir değişiklik olmasına yönelik değerlendirmesini sorması üzerine de Yıldırım, ''Benim orada hissem yok. Ama herhalde Borsa'da halka açık bir şirketin hissedarları hisselerinin sağlamda olmasına önem verir. Ona da ilgili kurumlar göz kulak olur'' diye konuştu.

''SİSTEMLERİ DEVLETE İADE EDECEKLER''

BTK Başkanı Tayfun Acarer de Turkcell'de yönetim değişikliği olması olasılığını değerlendirmesinin istenmesi üzerine, operatörlerle imzaladıkları 2G ve 3G imtiyaz sözleşme sürelerinin 16-17 yıl sonra biteceğini anımsattı.

Bu sözleşmelerin sürelerinin dolmasıyla ilgili operatörlerin tüm sistemleri devlete iade edeceklerini hatırlatan Acarer, ''Devlet ihaleyle verdiğini en iyi şekilde geri almak ister. Ancak bu işletmelerin içişlerine müdahale anlamına da gelmez'' dedi.

Öte yandan imtiyaz sözleşmelerinde ilgili işletmede herhangi bir kontrol unsuru değişmesi durumunda bunun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun onayına sunulmasına yönelik maddenin yer aldığını anlatan Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Turkcell'in yüzde 34,5 halka açılmış hissesi var. Burada on binlerce vatandaş var. Bu on binlerce yatırımcının hak menfaatlerinin sağlanması sorumluluğu var. Önümüzdeki süreçte çok sayıda hissedarın temsil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu SPK'nın konusudur. Kendileriyle de görüşüyoruz. SPK en doğru kararı verecektir.''

Sabit ve mobil pazarda gelecek yıllarda ciddi tıkanmalar yaşanacağını ifade eden Acarer, ''Mobil operatörleri de sabit operatörleri de tehdit eden unsurlar var. Arama motorlarından Google, Yahoo ve Apple'ın çok iddialı sistemleri var. Evlere 1000 megabite internet vaat ediyorlar. Bu denetleyemeyeceğimiz, karşımızda muhatap olmayacağı için vergiyi sıfırlayan bir süreç. Bunlara karşı neler yapabileceğimizi belirlememiz gerekli'' diye konuştu.

Acarer, işletmecilerin bilişim altyapısının kurulması konusunda belediyelerle sorun yaşadıklarına da değinerek, ''Gerek baz istasyonları gerek fiber altyapı konusunda yerel otoritelerin talepleri çok. Bu bedellerin karşılanması mümkün değil. Bu bedeller sonunda tüketiciye yansır'' ifadelerini kullandı.

TELKODER YÖNETİM KURULU BAŞKANI ARIAK

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, bu yıl beşinci kez gerçekleştirilen Zirvede, ilk kez sektörde rekabet sağlanması konusunda görüş birliğine varıldığını ifade ederek, ''Bu defa topu taca atan konular yerine gerçekler konuşuldu'' dedi.

Arıak, Türkiye'de bilişim sektörünün geçen yılki gelirinin 22,7 milyar lira olduğunu kaydederek, ülkede bu alanda sabit pazardaki büyümenin tamamen durduğunu, mobil pazardaki büyümenin ise çok yavaşladığını söyledi.

Zirvede birbirleriyle mahkemelik olmuş büyük şirketlerin bile ortak noktalarda buluştuklarını söyleyen Arıak, bundan sonraki toplantılarda her alanın sorunları için daha küçük gruplar oluşturacaklarını da anlatarak, ''Zirvede tepeyi aştığımız kanaatindeyim. Bugünden yarına tüm sorunları çözemesek de önemli ilerleme kaydettik'' değerlendirmesinde bulundu.

Yerel idarelerin baz istasyonlarında olduğu gibi fiberoptik altyapı inşasında da işletmecilerden çok büyük bedeller talep ettiklerini belirten Arıak, ''Bu bedeller haberleşme imkanlarının gelişmesine engel. İstanbul'da yeni fiber döşeyecek firmalardan çok ciddi paralar isteniyor. Bu, Deli Dumrul hikayesine döndü. Gerçekten yatırımları önlüyor. Bazı bakanlıklar bile baz istasyonu kurulması için işletmecilerden para talep ediyorlar. Yatırımlar önündeki engellere bir de yeni yatırımların da önünün kesilmesi ekleniyor'' diye konuştu.