Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya, Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırılması için harekete geçmeye hazırlanıyor. Atina Hükümeti'nin ülkenin borç krizine ilişkin sorunlarını çözecek reformlarda başarısız kalması, Almanya'yı yapılandırmaya ilişkin planları gözden geçirmeye itti.

Yunanistan'daki borç krizinin tırmanması, Euro Bölgesi'nde yaşanabilecek yeni bir finansal krizi ilişkin korkuları da artırdı. Avrupa Merkez Bankası'nın bölgedeki bankacılık sistemine dair endişeleri sürerken, Almanya, bu durumu hesaba katarak, Atina'nın kendi isteğiyle  yapılandırmaya gitmesi ya da buna ikna edilmesi hâlinde, endişelerin ortadan kalkacağını belirtti.

Berlin Hükümeti, Yunanistan'ın daha önce IMF tarafından kullanılan araçlarla ülkenin yapılandırmaya gidebileceğini savunuyor.

Almanya'nın planları arasında, tahvil sahiplerini riskli Yunan tahvillerini piyasa fiyatından daha güvenli olan Euro Bölgesi kağıtlarıyla takas etmeye ikna etmek yer alıyor. Bu durumun benzeri 80'li yıllarda Güney Amerika ülkelerinde uygulanmıştı.

Bir diğer alternatif ise, Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması gibi bir Euro Bölgesi tröstünün tahvilleri satın alıp, vadelerini uzatması olarak gösteriliyor. Bu yöntem de IMF'nin programları kapsamında yoksul ülkelerde daha önceden uygulanmış olan bir sistem.

Bir Alman yetkilisi Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, hükümetin çok önceden Yunanistan'ın yeniden yapılandırılmasına hazırlanmaya başladığını belirtti. Yetkili, bunun ancak Yunanistan'ın isteği dahilinde yapılabileceğini, kimsenin Yunanistan'ı zorlamayacağını ifade etti.

Yunanistan Maliye Bakanı George Papandreou, harcamalarda yeni kesintiler ve tahvil ihraçlarının yapılacağını duyurdu. Papandreou, yeniden yapılandırmanın Yunanistan'ın sorunlarını çözmeyeceğini savundu.

Yunanistan, yeniden yapılandırmayla sağlayabileceği kazançların farkında olsa da, diğer yandan bunun ülkenin yerel bankalara vereceği zararı da tartıyor.

Cuma günü Bloomberg'e konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Werner Hoyer, Yunanistan'ın kendi isteğiyle gideceği bir yapılandırmanın "felaket" olmayacağını, Berlin Hükümeti'nin de destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın daha fazla önlemlere ihtiyacı olduğunu söyleyen Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise, bu açıklamadan yalnızca yeniden yapılandırmanın anlaşılmaması gerektiğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hoyer'in açıklamasının ardından 10 yıllık Yunanistan ve Almanya tahvillerinin getirisi arasındaki fark 1000 baz puana yükseldi.