Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Michael Bonello, enflasyon bekleyişleri kontrol altında kalırsa, politika yapıcılarının, borç sorunu yaşayan Avrupa ülkelerindeki büyüme pahasına, faizleri artırmamaları gerektiğini söyledi.

Malta Merkez Bankası'na da başkanlık eden Bonello, "Bunun gibi belirsiz koşullar altında, doktrin ile pragmatizm arasındaki dengeyi kurmalıyız" dedi ve "Borç sorunlarından kurtulmaya çabalayan ülkelerin durumlarını daha da güç hale sokmamalıyız" şeklinde görüş bildirdi.

Bu yotumlar, Bazı Avrupa Merkez Bankası yetkililerin enflasyon karşıtı söylemiyle çelişiyor ve para politikasının sıkılaştırılmasının hızı konusunda 23 üyeli Yönetim Konseyi'ndeki farklı görüşlerin olduğunu işaret ediyor.Avrupa Merkez Bankası'nın 7 Nisan'daki faiz artırımından bu yana, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılacağı söylentilerinin yoğunlaştığı ve İrlanda'nın kredi notunun Moody's tarafından iki basamak düşürüldüğü bir ortamda, Yunanistan ve Portekiz'in tahvillerinin faizleri rekor seviyelere yükseldi.

Bonello, "Ülke borç krizi henüz bitmedi ve bazı ülkelerdeki bankacılık sektörü, zira bu sektör krize çözüm için kilit önemde, halen kırılgan durumda" dedi ve "Ülke borçları kanalı yoluyla, finans sektörünün reel sektör üzerinde olumsuz etkisini görebiliriz. Büyümeye yönelik riskler aşağıya dönebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Bu görüş, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin büyümeye yönelik risklerin "dengeli" olduğu şeklindeki görüşleriyle de çelişiyor.