Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Atina hükümetinin borçların yeniden yapılandırılacağı haberlerini yalanlamasına karşın, euro değer kaybetti, hisse senetleri düştü ve 2 yıl vadeli Yunanistan tahvillerinin faizleri rekor seviyeye yükseldi. Emtia fiyatları üç gün sonra ilk kez aşağı yönde hareket etti.

Euro dolar karşısında yüzde 0.9 değer kaybetti ve son bir ayın en hızlı düşüşünü gösterdi. Daha sonra çok hafif toparlayan euro, New York saati ile 06:15'te yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu. Yunanistan'ın iki yıl vadeli Hazine kağıdının faizi 90 puan yükselerek, yüzde 19.40 ile, euroya geçişten bu yana en yüksek seviyesne çıktı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 düşerken, Standard & Poor's 500 endeks vadeli kontratı yüzde 0.6 geriledi. 24 emtiadan oluşan S&P GSCI Endeksi, petroldeki yüzde 1'lik düşüşün öncülüğünde, yüzde 0.5 geriledi.

Yunanistan Maliye Bakanı George Papaconstantinou, 16 Nisan'da Washington'da yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın borç yeniden yapılandırmasını görüşmediğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyeleri, haftasonunda yaptıkları açıklamalarda, enflasyonu durdurmak için, bu yıl para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerinin işaretini verdi. Çin Merkez Bankası, dün yaptığı açıklamada, bankalar için zorunlu karşılık oranlarını yükseltti.

JPMorgan Chase & Co.'nun Hong Kong ofisinden stratejist Adrian Mowat, "Avrupa hikayesi, Almanya'nın çok güçlü ancak çevre ülkelerinin  oldukça zayıf olmasından dolayı, çok sayıda risk içeriyor. Zira çevre ülkelerinin en son istediği faizlerin artırılması" dedi.

Euro yen karşısında yüzde 0.9 değer kaybederken, Portekiz'in 10 yıl vadeli Hazine kağıdı faizi, aynı vadedeki Alman tahvil faizinin 568 baz puan üzerine çıkarak rekor kırdı. AYnı fark Yunan tahvilleri için 1,059 baz puana ulaştı. Bu, Bloomberg'in data toplamaya başladığı 1998'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.