Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) ABD'nin uzun vadeli kredi notu görünümünü düşürmesinin ardından son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili erken saatlerdeki kazançlarını geri verirken, şirket tahvillerinin iflasa karşı koruma maliyeti bu ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 09:58'de, yüzde 1.5 düşerek 1,300.24 puana indi ve 16 Mart'tan bu yana en büyük çaplı düşüşünü gerçekleştirdi. 10 yıl vadeli ABD Hazine kağıdının faizi, erken saatlerdeki 4 baz puanlık düşüşünü geri vererek, 3 baz puan yükseldi ve  % 3.44'e çıktı. Dolar euro karşısında % 1.1 yukarıda euro başına 1.4275 dolar seviyesindeydi. Haziran vadeli altın kontratı ise yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,493.50 dolara çıktı.

S&P, ABD'nin "AAA" olan kredi notunu teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürdü. S&P, yaptığı açıklamada, son krizin başlamasının üzerinden 2.5 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın, ABD'li politika yapıcıların, son mali bozulmayı ya da uzun vadeli mali baskıları gidermek için bir strateji üzerinde anlaşmaya varamadıklarını kaydetti.

Lisle, Illinois'deki Oakbrook Investments'tan Peter Jankovskis, "Açık bir şekilde, ABD'nin görünümünün negatife çevrilmesi iyi bir haber değil" dedi ve "Düşük faiz ortamındayız. İnsanlar prim istiyor olabilir. Şu ana kadar gördüğümüz çok düşük faizlerden artık kredi veremeyebiliriz. Piyasa oldukça güçlü bir hareket gösterdi. Bu da, bu gibi günler üzerinde baskı oluşturur" şeklinde görüş bildirdi.