Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni, Avrupa'daki borç krizinin daha da kötüye gitmesi ve Standard&Poor's'un ABD'nin uzun vadeli kredilerinin notunun görünümünü negatife çekmesinin etkisiyle euro ve dolar karşısında dördüncü gününde de yükseldi.

Yen, hız kesmiş olması beklenen ve bugün Euro Bölgesi ve ABD'den beklenen ekonomik verilerin etkisiyle tüm önemli para birimleri karşısında değerlendi. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları ise emtia fiyatları ve hisselerde eşzamanlı olarak düşüş yaşanmasının ardından değer kaybetti.

Piyasaların Avrupa ve ABD korkusunu fiyatladığına dikkat çeken ICAP Australia Ltd.'ın kıdemli ekonomistlerinden Adam Carr, risk duyarlılığının yatırımcıları yene geri döndürdüğünü söyledi.

Yen, euro karşısında dün 117.66'dan bugün 117.37'ye yükseldi. Yen, gün içinde 116.48 euro seviyesinden 30 Mart'tan bu yana en yüksek düzeyini test etmişti. Japon yeni dolar karşısında ise 82.66'dan önce 82.19'a yükselerek 29 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti; ardından bir miktar gevşeyerek 82.52 dolardan işlem gördü. Euro/Dolar paritesi ise 1.4235 dolardan 1.4223'e geriledi.

Standard&Poor's dün AAA kredi notuna sahip olan ABD'nin uzun vadeli kredilerinin notunun görünümünü, bütçe açığının çok fazla olduğu gerekçesiyle negatife çekti.

Bugün Euro Bölgesi'nde imalat sanayinden, ABD'de ise Philadelphia bölgesinden gelecek ekonomik verilerin Nisan ayında hız kesmiş olacağı tahmin ediliyor.