Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeler, yatırımcıları gelişen ülke varlıklarından uzaklaştırdı; Asya paraları Güney Kore Wonu öncülüğünde değer kaybetti.

Standard&Poor's'un ABD'nin AAA olan kredi notunun görünümünü negatife çekmesinin ardından hem Asya paraları hem de Asya Borsaları geriledi. Gelişen ülke tahvillerini satın almak isteyen yatırımcıların talep ettiği ekstra getiri oranı 1 ayın zirvesine çıkarken, Yunanistan'da da 2 yıllık tahvillerin faizi yüzde 20'nin üzerine tırmandı.

Gelişmiş ülkedeki kredi sorununa dikkat çeken UBS AG'nin Döviz stratejistlerinden Nizam Idris, genel belirsizliğin gelişmekte olan piyasalardaki long pozisyonları bir miktar sileceğini ancak Asya paralarındaki yükselişin sürmesini beklediğini ifade etti.

Güney Kore Wonu, dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 1,093.35'e geriledi. Filipin Pezosu ise dolara karşı yüzde 0.4 zayıfladı ve 43.425'ten işlem gördü. Tayvan Doları ise yüzde 0.2 kayıpla 29.158'e düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde yer alan hisseler bugün Avrupa ve ABD'dekileri takip ederek yüzde 1.4 düşüş kaydetti. S&P, ABD'nin kredi notunun düşürülmesi için 2 yıl vade koydu.