Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor’s'un ABD'nin kredi görünümünü indirmesinin ekonomik toparlanmayı sekteye uğratacağı spekülasyonuyla bakır fiyatları kazançlarını tersine çevirdi.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda önceki yüzde 1.3'lük yükselişini tersine çevirdi ve ton başına 9,249 dolardan işlem gördü. Kontrat, dün 9,207 dolara inerek 17 Mart'tan beri en düşük seviyeye gerilemişti. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda bakır bir ay içinde ilk kez ton başına 70,000 yuan'ın (10,716 dolar) altına geriledi.

Shanli Futures'ta yönetici olan Lin Jihan, "ABD ekonomisi ve Avrupa'daki borç krizine dair birçok belirsizlik var. Bu da tüm piyasalardaki yatırımcı algısını etkiliyor" dedi.

Temmuz vadeli bakır, New York Comex'te yüzde 0.2'lik kayıpla  4.2085 dolar/lb olarak önceki yüzde 0.8'lik kazancını tersine çevirdi. Haziran vadeli kontrat Shanghai'da yüzde 2 düşerek ton başına 69,630 dolar oldu. Bu, 17 Mart'tan beri en düşük seviye.

Avrupa'daki borç krizi ile 6 ana para biriminden oluşan sepet karşısında Ocak'tan beri en büyük yükselişi gerçekleştiren dolar ABD'deki kredi indiriminin ardından fazla değişiklik göstermedi.

Çin Merkez Bankası, bu hafta bankaların zorunlu karşılık oranlarını bu yıl içinde dördüncü kez artırdı. Banka iki hafta önce enflasyonla mücadele etmek amacıyla faiz oranlarını artırmıştı. Merkez Bankası Yöneticisi Zhou Xiaochuan 16 Nisan'daki açıklamasında parasal sıkılaştırmanın bir müddet daha süreceğini belirtmişti.