Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aralarında Bruegel araştırma enstitüsünden Guntram Wolff'un da bulunduğu bazı analistler, Avrupa Birliği2nin güçlendirilmiş kurtarma sistemine yönelik yeni engellerle karşılaşırken, Finlandiya'nın Portekiz'in kurtarılmasına yönelik muhalefetiyle de mücadele etmek durumunda kalabileceğini kaydediyorlar.

AB'nin Lisbon'daki hükümet için güvenlik ağındaki olası delikleri kapatabilme yeteneği, halen euroya kuşku ile bakan Finlandiya hükümetine Euro Bölgesi'nin borç krizleri ile başa çıkabilmeye yönelik planını bloke etmek için bir pozisyon sağlayabilir.

AB, Portekiz için 80 milyar euroluk (114 milyar dolar) kurtarma paketi planlarken, Finlandiya, 17 Nisan'daki seçimlerin ardından, içinde Yunanistan ve İrlanda'nın kurtarılmasını eleştiren ve seçimden üçüncü çıkan Gerçek Finnler partisinin de içinde olabileceği bir hükümete hazırlanıyor.

Brüksel'deki Brüegel'den araştırma uzmanı Wollf, "Finlandiya seçimleri, kurtarma mekanizmasının genişletilmesine yönelik Kuzey ülkelerinin istekliliğinin azaldığının bir şareti" dedi ve "Bu durum siyasi belirsizliği artırıyor ve buna bağlı olarak tahvil spread'leri muhtemelen artacak" şeklinde görüş bildirdi.

Portekiz ve Yunanistan'ın Hazine tahvilleri dün değer kaybetti ve 2 yıl ve 10 yıl vadeli tahvillerin faizleri euro dönemi rekorunu kırdı. Euro dolar karşısında yüzde 1.6 değer kaybederek, son dört ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Avrupa'nın kuzeyindeki ülkeler, borç krizindeki ülkelerin vergi mükellefleri tarafından fonlanmasından dolayı artan seçmen hoşnutsuzluğu ile karşılaşıyor. Finlandiya'daki seçimlerden önce, Almanya Başbakanı Merkel'in partisi, kurtarma paketlerine yönelik hoşnutsuzluktan dolayı bölgesel seçimleri kaybetmişti.