Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün, S&P’nin ABD’ye ilişkin yaptığı açıklamalar sonrasında sekteye uğrayan risk iştahı kendini tüm riskli varlıklarda gösterdi. Gelişen ülkelerin bonolarından Borsalarına ve para birimlerine kadar her türlü sınıfta satışlar görüldü. Gelişmiş ülke para birimlerinde ise ABD Doları hariç olmak üzere satışlar görüldü. Borsalarda satışlar % 3’e yaklaşırken Alman Bund’ları, İngiliz Gilt’leri ve ABD tahvilleri talep gördüler. Güvenli liman talebiyle ilgi gören gelişmiş ülke sabit getirilileri parının kısa vadeli durağı oldular.

DOLAR / TL KRİTİK SEVİYEDE

Gelişen ülke kurları % 2’ye yakın satışlar yaşarken bundan Türk Lirası da payını aldı. Birkaç gündür 200 günlük ortalama etrafında salınan fiyat sıkışmanın ardından bir yöne doğru atak yaptı. 1.5124 seviyesini test eden kur gelen satışlarla önce 1.5170’teki 200 günlük ortalamayı kırdı, ardından da momentumla beraber satışlar hızlandı ve fiyat ile ortalama boşluğu açılmaya başladı. Gün içinde 1.5452 seviyesini de test eden kur bu sabah Asya’da buradan gelen sınırlı alımlarla toparladı ve son gelinen nokta 1.5382.

200 günlük hareketli ortalama, fiyatların geçmiş hareketlerinden alınan ortalamayı temsil ediyor. Gelecekte oluşacak fiyat hareketlerinin olası limitlerini ölçmekte kullanılan teknik analizin temel göstergelerinden olan 200 günlük ortalamanın aşılması halinde fiyat hareketinin hızlanacağı varsayılıyor.



Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü