Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya, Rusyai Hindistan ve Çin'de (BRIC) faizlerin yükselmesinin şriket karlarındaki büyümeyi düşürmesi ile birlikte, 1997'den bu yana gelişen piyasa hisse senetlerinde görülen en uzun ralli sona erebilir.

Bloomberg ve Morgan Stanley'in derlediği verilere göre, iki yılı aşkın süredir ilk kez gelişen piyasa analistleri, şirket kar tahminlerini yükseltmekten ziyade, daha fazla düşürüyor, tüketici hisseleri enerji üreticilerinin gerisinde kalıyor ve daha küçük şirketlerin hisseleri daha büyük hisseler karşısında kaybediyor. Aynı ters yönde hareketler, 2008'deki gelişen piyasalar rallisinin sonunu önceden haber vermişti.

Gösterge MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin bu yıl yüzde 0.9 yükselmesine ve yatırım fonları yatırımcılarının gelişen piyasa hisse senetlerinde son beş ayın en hızlı alımını yapmasına karşın, Endeks net varlıklarının 2.1 katı değerlenmiş durumda ve son 15 yılın ortalamasının yüzde 11 üzerinde. Societe Generale SA ve Barclays Wealth, müşterilerine, enflasyonun rekor kar marjlarını eritmesi ile birlikte, gelişen piyasa yatırımlarını azaltma tavsiyesinde bulundu.

Barclays Wealth'in Londra ofisinden yatırım stratejisi küresel başkanı Kevin Gardiner, "Enflasyon risk, gelişen piyasalarda, gelişmiş piyasalara nazaran, çok daha görünür hale gelmiş durumda" dedi ve "Büyüme yavaşlamaya başlıyor. Bunun yanında değerlemeler ful görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, dün Standard & Poor's'un dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin not görünümünü düşürmesinin ardından yüzde 1.7 düşüş göstermişti. Endeks Londra saati ile 08:50'de, yüzde 0.1 aşağıda 1,160.56 puan seviyesinde seyrediyordu.