Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut başlangıçları Mart ayında, ABD'li konut inşaat şirketlerinin toparlanmaya geçmek için iki yıldır zorlanmaları ile birlikte, önceki ayki zemin kaybını yerine koymadı.

Konut başlangıçları Mart ayında önceki aya göre yüzde 7.2 yükselerek 549,000'e yükseldi. Bloomberg'in araştırmasına göre, konut başlangıçlarının 520,000 çıkması bekleniyordu. Bu veri Şubat ayında yüzde 19 düşerek son 2 yılın en düşük seviyesine inmişti.

ABD ekonomisinin resesyona girmesine neden olan konut piyasası halen ekonominin zayıf halkası olarak kalmaya devam ediyor ve konut fiyatlarının düşmesi nedeniyle tüketici harcamaları üzerinde baskı oluşturmayı sürdürüyor. Daha fazla haciz olacağı beklentisi ve işsizlik oranının bu yıl ortalama yüzde 8.7 seviyesinde kalacağı yönündeki tahminler, konut sektöründeki toparlanmanın zaman alacağını işaret ediyor.

Daiwa Capital Markets America Inc.'nin New York ofisinden baş ekonomist Michale Moran, veri açıklanmadan önceki yorumunda,  inşaat faaliyetlerinin tarihi anlamda çok düşük seviyelerde kalmaya devam ettiğini söyledi ve "Konut satışlarında anlamlı bir artış görmeden önce, daha uzun bir süre istikrarlı fiyatlar göreceğiz ve aktif inşaat faaliyetleri görmeden önce, satışlarda iyi bir çıkış görmemiz gerek" şeklinde görüş bildirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, Şubat ayı konut başlangıçları verisini 479,000'den 512,000'e revize etti. Ancak bu rakam halen Nisan 2009'daki rekor düşük seviyeden sonraki en düşük seviyeyi işaret ediyor.