Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Threadneedle Asset Management'a göre küresel ekonomi, yüksek enflasyon endişeleri, Avrupa'daki borç krizi ve Japonya'daki nükleer krizin etkisiyle mücadele ederken petrol, platin ve altında ralliler yaşanabilir.

Şirket yöneticilerinden David Donora, petrol ve platine olan yüksek talep doğrultusunda fiyatların artabileceğini belirtti. Şirkete göre, altının onsu da 1,800 dolar ile rekor seviyeye tırmanabilir. Donora yaptığı açıklamada, "Ekonomik toparlanma sürecek ve sene sonuna doğru emtialara olan talep artacak" dedi.

Citigroup, bu hafta merkez bankalarının enflasyonu durdurma mücadelesiyle gümüşün düşebileceğini, sanayi metallerinde de sınırlı yükselişler olacağını belirtti. Goldman Sachs Group ise önümüzdeki 12 ayda ham maddelerde yükselişler olacağı tahmininde bulundu.

G20 maliye bakanları geçtiğimiz hafta Japonya'nın nükleer felaket ve Avrupa'nın borç kriziyle mücadele ettiği zor bir dönemde dünya ekonomisinin güçlenmekte olduğunu dile getirdi. En büyük metal tüketicisi olan Çin'in ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 9.7 ile beklenenden fazla büyümüştü.

Dow Jones-UBS Emtia Endeksi bu yıl yüzde 5.2 yükseldi ve 8 Nisan'da gümüş ile pamuk öncülüğünde 2008'den beri en yüksek seviyeye ulaştı.