Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 20.04.2011 - PepsiCo Türkiye'nin ilk Türk Genel Müdürü Hüseyin Tulpar, son 7 çeyrektir pazardan ve rakiplerden daha hızlı büyüdüklerini belirterek, ''Son 7 çeyrektir pazar payını artıran tek içecek firmasıyız'' dedi.

Göreve geldiği 2011 itibariyle ilk kez basın mensuplarıyla bir araya gelen Tulpar, yıllık cirosu 60 milyar doları aşan PepsiCo'nun 19 tane değeri 1 milyar doların üzerinde olan şirketi bulunduğunu söyledi.

Pepsi ürünlerinin 1960'lardan bu yana Türkiye'de satıldığını ifade eden Tulpar, 2020 yılında PBG Türkiye'deki distribütörlerinden üretim, satış, dağıtım operasyonunun satın alındığını ve Mart 2010'da PepsiCo tarafından şirketin tamamı satın alınana dek operasyonun PBG tarafında sürdürüldüğünü, geçen sene Mart ayı itibariyle Türkiye operasyonunun yüzde 100 PepsiCo tarafından yürütüldüğünü anlattı.

Tulpar, Türk yöneticilerin ''her türlü hava şartlarına dayanıklı'' yöneticiler olarak görüldüklerini, her türlü kriz ortamında başarıyı yakalama ve bu başarının sürdürülebilirliğini sağlama adına kendilerine bir yer edindiğini kaydetti.

PepsiCo'nun Güneydoğu Avrupa Bölgesi'nin merkezinin İstanbul'da Ümraniye'de olduğuna dikkati çeken Tulpar, bu bölgesel merkezde de birçok Türk direktörün çalıştığına işaret etti.

Tulpar, ''15 senedir Türkiye Pepsi'de çalışıyorum. PepsiCo İçecek Türkiye'nin ilk Türk Genel Müdürü olma şansı da bana verildi. Beni buraya getiren, şirket içinde tecrübe edinmem ve şirketin son yıllardaki başarısı'' dedi.

PepsiCo'nun Türkiye'deki başarıya çok önem verdiğini söyleyen Tulpar, PepsiCo'nun dünyanın 2. büyük yiyecek içecek şirketi olduğunu, Türkiye operasyonlarının da dünyada ilk 10'un içinde yer aldığını vurguladı.

Hüseyin Tulpar, ''Dünyada BRIC ülkelerinden bahsediliyor olabilir, fakat biz kendi içimizde T-BRIC olarak anılmak istiyoruz. Bizim bulunduğumuz kategoride Türkiye'de kişi başına tüketimin çok düşük olması cazibe kaynaklarından biri. Modernleşen dünyada ambalajlı ürün çok daha fazla öneme sahip olmaya başladı. Bu da Türkiye için avantaj, burada da Türkiye'nin ağız sulandıran ülke olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.



-''2010'DA TOPLAM PAZAR YÜZDE 10 BÜYÜRKEN BİZ YÜZDE 21 BÜYÜDÜK''-



2010'un kendileri için çok iyi geçtiğini, geçen sene Avrupa'da büyüme şampiyonu olduklarını ifade eden Tulpar, PepsiCo İçecek Türkiye olarak son 7 çeyrektir pazardan ve rakiplerinden daha hızlı büyüdüklerini, son 7 çeyrektir pazar payını artıran tek içecek firması olduklarını, 2010'da toplam pazar yüzde 10 büyürken kendilerinin yüzde 21 büyüdüğünü belirtti.

Tulpar, Pazar payı artışının tek bir üründen gelmediğine, markalarının hepsinin pazar payı aldığına işaret ederek, ''Pepsi ürünümüz ikinci durumda, Yedigün rakibin ensesinde. Lipton'da çok büyük yüzde ile lider konumdayız. Fruko'da da Türkiye'de bir numaralı gazozuz. Lipton Ice Tea de pazarda lider. Bir yandan rakiplerle kapışırken bir yandan da pastayı büyütme sorumluluğumuz var'' dedi.

Bunu yaparken ezber bozan yaklaşımlarının önemli olduğuna işaret eden Tulpar, Türkiye'de ilk SMS'li kampanyayı Pepsi'nin başlattığını, mobil promosyonlarda lider olduklarını, son 5 yılda 86 milyon paket dağıttıklarını anlatarak, bunun da bir bakıma Pepsi'nin ezber bozuşu olduğunu anlattı.

Lipton Ice Tea'nın bu yılın ilk 3 ayındaki büyümesinin yüzde 66 olarak gerçekleştiğini ifade eden Tulpar, her markalarında yakaladıkları büyümeyi yılın ilk 3 ayında da sürdürdüklerini belirtti.

Tulpar, ''Çevresel sürdürülebilirlik alanında ise 1 litre meşrubatın üretilmesi için yaklaşık yüzde 20 daha az enerji harcamaya, yüzde 15 daha az su harcamaya başladık. Çorlu ve Adana fabrikamızda güneş enerjisini kullanmaya başladık'' dedi.



-''BAYRAĞI DÜŞÜRMEMEK GEREKİYOR''-



Gayet başarılı bir şirketi devraldığını söyleyen Tulpar, hedeflerini şöyle sıraladı:

''Hedeflerimden bir tanesi bayrağı düşürmemek. Bu performansın devamlılığını sağlamak gerekiyor. Amacımız bayrağı devraldığımız yerden hız kesmeden gerek inovasyon gerekse de doğru yatırımlara odaklanarak daha da ileriye taşımak. Türkiye yatırım için cazibe merkezi fakat biz de PepsiCo camiasında ülkeler olarak yatırımlar için birbirimizle yarışıyoruz. Bizim yatırımları çekme anlamında kendimizi daha çok göstermemiz ve Türkiye'nin cazibesini artırıyor olmamız lazım.''

2011'e de iyi başladıklarını, ilk çeyrekte de pazar payı olarak rakiplerinin önünde büyüdüklerini belirten Tulpar, ''Türkiye yatırım olarak iyi durumda. PepsiCo da geçmişteki yaptıklarıyla kendini iyi kanıtladı. Gelecek yatırımlar için biz mümkün olduğu kadar performansımızın ve yatırımların artarak devamı için elimizden geleni yapacağız. 7 çeyrek üst üste bu başarıyı elde etmiş bir takıma yatırım yapmak daha kolay'' diye konuştu.



-''ŞU ANDA SINIRLARI ZORLAMAYA BAŞLADIK''-



Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Tulpar, ''Aktif olarak yeni kategoriler için gerek organik büyüme, gerek stratejik ortaklık ve satın almalarla ilgiliyiz'' dedi.

Tulpar, ''Daha önce bu yönde açıklamalar olmuştu'' şeklindeki hatırlatma üzerine, ''O zamanlar PBG idik, PepsiCo'nun payı yüzde 40'tı, sadece 5 ülkede faaliyet oluyordu. Şu anda dünyanın ikinci büyük yiyecek içecek şirketiyiz, 215 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Şu anda çok daha iştahlı ailenin parçasıyız, değişiklik olduğunu düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Türkiye'de 2011'de alkolsüz soğuk tüketilen içecek pazarının yüzde 5 ile 10 arasında büyümesini beklediklerini dile getiren Tulpar, 3,5 milyar litreye yakın pazardan bahsettiklerini söyledi.

Tulpar, Türkiye'de alkollü içecekler hariç, soğuk içeceklerde kişi başına yıllık tüketim 97 litre iken, Almanya'da bu rakamın 341 litre olduğuna dikkati çekti.

SMS'li kampanyalarda dolandırıcılık olaylarına ilişkin olarak da Tulpar, ''Epey şikayet geliyor. Polis teşkilatı ile üzerine gitmeye çalışıyoruz. Birkaç tane örnek teşkil eden hareketten sonra bu işler biraz yavaşladı. Promosyonun içinde para geçiyorsa buna açık oluyor'' dedi.

Başka bir soruya karşılık da Tulpar, pazarlama departmanlarının büyüdüğünü, iki vardiyadan üç vardiyalara çıkıldığını, şu anda sınırlarını zorlamaya başladıklarını kaydetti.

Havaların mevsim normallerinden daha soğuk geçmesinin satışlara bir etkisi olup olmadığıyla ilgili de Tulpar, ''Satışlar düşmedi, ancak daha artabilirdi'' dedi.