Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard Life Investments'a göre, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faizleri artırma yönündeki politikasının, bölgede süren mali krizden dolayı, "uygun" olmayabileceğini ve euronun yüzde 16 ya da daha fazla düşüşüne sebep olabileceğini kaydetti.

Edinburgh merkezli Standard Life Investments'ın Döviz yatırımları direktörü Ken Dickson, euronun 1.20 dolar ile 1.25 dolar arasındaki "rayiç değer"ine düşebileceğini kaydetti.

Dickson, "Euro bu seviyelerde özellikle riskli bir para birimi. Zira artan kısıtlayıcı politika ve finansal koşullar gerçekten de uygun değil" dedi ve "Faiz artırımları serisi Avrupa'nın bir bütün olarak ekonomisi ve koşulları için uygun değil" şeklinde görüş bildirdi.

Standard Life, Aberdeen Asset Management Plc ve Scottish Widows Investment Partnership'ten yatırım stratejistleri, geçen ay, piyasalara yönelik en büyük riskin politika yapıcılarının yanlış karar alma olasılığı olduğunu kaydettiler. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin bu ayki toplantıda alınan 25 baz puanlık faiz artışının bir faiz artışı serisinin başlangıcı olmadığını söylemesine karşın, bankadaki dier bazı politika yapıcılar yeni faiz artırımlarının geleceği yönünde işaretler veriyor.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny, 16 Nisan'da Washington'da Bloomberg News'a yaptığı açıklamada, faizlerin 2011 yılında 50 baz puan daha artacağı yönündeki yatırımcı bekleyişlerinin "sağlam temelli" olduğunu söyledi. Belçika Merkez Bankası Başkanı Luc Coene ise, 17 Nisan'da yaptığı açıklamada, parasal koşulların halen çok gevvşek olduğunu söylemişti.