Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kapanış sonrası gelen Intel bilançosunun analist tahminlerini aşması ve dünyanın en büyük çip üreticisi konumundaki şirketin gelecek çeyreğe ilişkin tahminlerini yukarı yönlü revize etmesi ile beraber risk iştahı ilk sinyallerini verdi. Kar tahmininin yukarı çekilmesi Asya Borsalarını da taşırken iyimserlik Avrupa seansına da taşındı. Avrupa’dan gelen Peugeot ve L’oreal gibi karlar da beklentileri aşınca ralli somutlaştı ve alımlar hızlandı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi % 2’den fazla yükselirken Aralık’tan bu yana en büyük sıçramasını yapmış oldu. Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 1.63 yükselirken Almanya Dax Endeksi % 2.78 yukarıda.

İMKB 100 Endeksi gün içinde 68.757 puanı deneyerek 69 bin sınırına yaklaşmış oldu. Direnç olarak öne çıkan bu seviyeye yaklaştıkça satış baskısının arttığı gözlemleniyor. Bankacılık Endeksi % 1’den fazla yükselirken sanayi hisselerindeki yükseliş % 1.4’ü buldu. Fiyat / Kazanç oranı 11.8’e ulaşan İMKB’de kar sezonu dün beklentileri hafif aşan karıyla, Türk Telekom’la başlamıştı.

Akşam ABD’den gelecek Apple karı yatırımcıların radarında olacak.

RİSK İŞTAHI BONOLARA SATIŞ GETİRDİ

Riskli varlıklara olan ilgi ve global toparlanmanın devam edeceği beklentisi ile satılan bonolar risk algılaması resmini tamamlıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi % 3.38’e yükselirken, Almanya 10 yıllık tahvil faizi % 3.31 seviyesinde. İç piyasada gösterge tahvil faizi % 8.61’e yükseldi. Diğer yandan Yunanistan’ın 10 yıllık faizi temerrüt endişeleri ile % 14.68’e yükseldi. Portekiz ve İrlanda 10 yıllık tahvil faizleri de yükseliyor.

EMTİALAR RALLİYE DESTEK VERİYOR

Küresel ekonomiye dair iyimserlik ve zayıflayan Dolar bileşimi emtialara alım getirirken Dolar Endeksi % 0.96 kayıpla 74.34 düzeyinde indi. CRB Emtia Endeksi % 0.80 yukarıdan işlem görüyor. Ham petrolün varil başına fiyatı 109.46 Dolar düzeyinde, spot altın fiyatı ise ons başına 1.500 Dolar’ın üstündeki seyrine devam ediyor. Alımlar tüm değerli metallere yayılırken gümüş de ons başına 44.7 Dolar düzeyine çıktı ve düne göre % 1.67 primli.

Zayıflayan Dolar, diğer para birimlerine karşı da değer kaybediyor. 6 para birimine karşı oluşan Dolar Endeksi kurları hariç kurlar da Dolar’a karşı değer kazanıyorlar. TL’ye karşı % 0.74 aşağıda olan Dolar, diğer gelişen ülke para birimlerine karşı da % 1’in üstünde aşağıda. Euro / Dolar ise 1.4550’ye yaklaşarak Ocak 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü