Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'nin, PKK'nin lider kadrosunda yer alan bazı kişileri "Özel olarak belirlenmiş uyuşturucu kaçakçısı" ilan ettiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Hazine Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Yabancı Narkotik Çeteleri Belirleme Yasası" çerçevesinde, PKK'nın lider kadrosunda yer alan Cemil Bayık, Duran Kalkan, Remzi Kartal, Sabri Ok ve Adem Uzun'un "Özel olarak belirlenmiş uyuşturucu kaçakçısı" ilan edildiğini bildirdiğini açıkladı.

Bakanlık, bu bağlamda bu kişilerin ABD'de bulunan mal varlıklarının dondurulmasına ve ABD vatandaşlarının bu şahıslarla ekonomik veya ticari nitelikli bir işlem yürütmesinin yasaklanmasına karar verildiğinin bildirildiğini duyurdu.

Açıklamada, ofisin Murat Karayılan, Ali Rıza Altun ve Zübeyir Aydar'ı da 14 Ekim 2009'da "özel olarak belirlenmiş uyuşturucu kaçakçısı" ilan ettiği hatırlatılarak şöyle denildi:

"ABD makamları tarafından atılan bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Sözkonusu kararın haklarında iade talebimiz bulunan anılan şahısların yürüttükleri faaliyetlerin gerçek niteliğinin teyidine yardımcı olacağına inanmaktayız. Bu vesileyle bir kısmı hala bir takım yabancı ülkelerde ikamet edip serbestçe seyahat edebilen bu şahıslara ilişkin olarak, terörle mücadele bağlamında ilgili ülkelerin uluslararası yükümlülüklerine yönelik beklentimizi yineleriz."

-COHEN: "PKK'NIN MERKEZİNE DARBE VURDUK"

ABD Hazine Bakanlığının Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili David S.Cohen, ABD'nin, terör örgütü PKK'nın lider kadrosunda yer alan 5 ismi uyuşturucu kaçakçısı ilan etmesiyle ilgili olarak, "örgütün kurucuları, kilit liderleri ve fon kaynaklarına karşı atılan bu adımla PKK/Kongra-Gel'in merkezine darbe vurduklarını" belirtti.

Hazine Bakanlığının açıklamasına göre Cohen, "PKK'nın terör faaliyetlerine destek bağlamında örgüte yasadışı uyuşturucu gelirinin akışına engel olma çabalarına devam edeceklerini" kaydetti.

Cohen, "PKK/Kongra-Gel'in kurucuları, kilit liderleri ve fon kaynaklarına karşı atılan bu adımla örgütün merkezine darbe vuruyoruz ve terör faaliyetlerine destek bağlamında bu örgüte yasadışı uyuşturucu gelirlerinin akışına engel olma çabalarımızı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

ABD Hazine Bakanlığının açıklamasında, PKK'nın, 20 yıldan uzun süredir uyuşturucu kaçakçılığına karışmasından ötürü, "Yabancı Narkotik Çeteleri Belirleme Yasası" çerçevesinde Mayıs 2008 tarihinde ABD Başkanı tarafından üst düzey yabancı uyuşturucu kaçakçısı olarak ilan edildiği hatırlatılarak, örgütün Avrupa genelindeki ağını uyuşturucu üretimi, nakliyesi ve kaçakçılığı için kullandığı belirtildi.

Açıklamada, uyuşturucu kaçakçılığının, PKK'nın en kazanç getiren suç faaliyetlerinden biri olduğuna işaret edilerek, örgütün, uyuşturucu gelirini silah ve malzeme edinmek için kullandığı kaydedildi.