Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup'un bankaların kazançlarına ilişkin olumlu tahminde bulunması ve çelik üreticilerindeki yükselişin ardından Çinli hisseler yükselişe geçti, Şanghay Bileşik Endeksi 1 haftanın en yüksek kazancını kaydetti.

Baoshan Iron & Steel Co. yüzde 1.7 yükselirken, en büyük çimento şirketi Anhui Conch Cement Co. da Çin Başbakanı Wen Jiabao'un hükümetin daha ucuz konut yapımının artırılacağı yönündeki açıklamasının ardından 2 haftanın en hızlı değerlemesini kaydetti. Industrial and Commercial Bank of China Ltd. da Citigroup'un bankaların ilk çeyrek kârlarının ortalama yüzde 29 artacağını öngörmesinin ardından bankalardaki kazançlara öncülük etti.

Şanghay Bileşik endeki yüzde 0.7 kazançla 3,027.64 puana yükseldi ve 13 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. CSI 300 Endeki de yüzde 0.8'lik artışla 3,321.31 puana ulaştı. ABD'de dün hisseler ralli yaptı ve Dow Jones Endeksi 2008 Haziran'ından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de yaşanan rallide şirketlerin beklentileri aşan bilanço verileri etkili oldu.

ABD piyasalarında görülen rallinin Asya hisselerindeki alımları da artırdığını, yatırımcıların da güveninin  yerine geldiğini belirten Shnaghai Securities Co.'nun stratejistlerinden Tu Jun, şirketlerin ilk çeyrek kazançlarıyla sağladıkları iyimserliğin de fiyatlara yansıdığını ifade etti.

Şanghay Endeksi bu yıl şirket kazançlarının, sıkılaştırma politikalarından kaynaklanabilecek zararların önüne geçmesiyle yüzde 7.8 değer kazandı.