Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya'da tüketici fiyatlarının ilk çeyrekte beklentileri aşan oranda hızlanmasıyla ülkedeki büyümenin de hız kazandığına ilişkin sinyaller arttı ve Avustralya doları, ABD doları karşısında üçüncü gününde de yükselerek, rekora tırmandı. Yeni Zelanda doları da ABD doları karşısında risk iştahındaki artışın etkisiyle değer kazandı. Yeni Zelanda doları, traderların önümüzdeki yıl içinde merkez bankasının faiz artıracağına oynaması üzerine ABD doları karşısında 3 yılın zirvesine çıktı.

Makro ekonomik verilerin olumlu olduğunu belirten Sidney'deki ICAP Australia Ltd.'ın kıdemli ekonomistlerinden Adam Carr, şu anda Avustralya dolarına yönelmek için birçok sebep olduğunu, faiz avantajının da bunlardan yalnızca birisi olduğunu savundu.

Avustralya doları, ABD doları karşısında 1.0714'ten 1.0746'ya yükseldi. Avustralya doları gün içinde 1.0772 dolar seviyesinden rekor kırdı. Avustralya doları/Yen paritesi ise 88.45'ten 88.41'e geriledi. Yeni Zelanda doları da ABD doları karşısında yüzde 0.3 değer kazandı ve 79.98'den işlem gördü. Yeni Zelanda'nın para birimi, ABD doları karşısında gün içinde 80.17 seviyesinden 2008 Nisan'ından bu yana en yüksek düzeyini test etmişti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi ise S&p 500 Endeksi'nin dünkü yüzde 1.4'lük yükselişinin ardından yüzde 1 artış kaydetti.