Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomik büyümenin yüksek getirili varlıklara talebi desteklemesi sebebiyle Dolar; Avustralya doları karşısında rekor bir düşüş gösterdi; Euro karşısında ise 16 ayın en düşük seviyesini gördü.

FED'in diğer merkez bankalarının faiz yükseltme hareketlerinin arkasında kalacağı spekülasyonu ile Amerikan doları; İsviçre frangı karşısında en az 40 yılın en düşük seviyesini gördü. İsveç kronu, Güney Kore vonu ve Yeni Zelanda doları karşısında ise en az iki yıl ve daha fazlasının düşük seviyesinde kaldı. Perakende satışlarının beklenmeyen bir şekilde yükselmesi ile paund ise majör para birimlerleri karşısında en iyi performansı sergiledi.

"Dolar, diğer majör para birimleri karşısında aşağı doğru sürükleniyor" diyen Londra'daki Schneider Foreign Exchange'in piyasa analisti Stephen Gallo; "Doların trendi faiz oranındaki değişim baz alınarak şekilleniyor ki bu da spekülasyon yaratmanın ve dolar satarak kazanç yaratmanın en basit yolu." yorumunda bulundu.

Bu haftaki düşüşünü yüzde 1'e doğru genişleten dolar; euro karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek New York saati ile 2.37'de 1.4547 dolar oldu. Dün ise bu rakam 1.4523 dolar seviyesindeydi. Dolar gün içi işlemlerinde bir ara 2009 aralığındaki en düşük seviye olan 1.4649 $ seviyesini de gördü.  Dolar, Yen karşısında 81.62 seviyesini gördükten sonra yüzde 0.9 değer kaybederek 29 marttan beri en düşük seviye olan 81.78'e geriledi. Yen ise euro karşısında yüzde 0.7 değer kazanarak 119.90'dan 119.02 seviyesine yükseldi.

Gıda harcamalarının artması ile mart ayındaki perakende satışları beklenmeyen bir şekilde yüzde 0.2 yükseldi. Bunun sonucu olarak sterlin ise dolar karşısında 2009'dan beri en yüksek seviyesini gördü.