Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün açıklanacak olan Fransa'daki iş dünyası güven endeksinin 3 yılın zirvesine çıkması, İtalya'da ise perakende satışların sıçrama yapması bekleniyor. Avrupa ekonomisinden gelen iyileşme sinyalleriyle euro, 16 ayın zirvesinin yalnızca yüzde 0.6 altında seyrediyor.

Avustralya doları, emtia fiyatlarındaki artış ve büyümedeki hızlanmanın etkisiyle 5. kez haftalık kazancına yöneldi ve Ekim ayından bu yana en uzun süreli artış dönemini kaydetti. Yuan, Çin'in para biriminin daha hızlı değerlenmesine izin vereceği yönündeki spekülasyon üzerine dolar karşısında 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın somutlaşmaya başladığına dikkat çeken Tokyo'daki Mizuho Trust & Banking Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Hitoshi Asaoka, enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü devam etmesi hâlinde, piyasanın faiz artış beklentisinin süreceğini, bunun da euroyu desteklediğini söyledi.

Euro/Dolar paritesi 1.4552'den 1.4555 dolara yükseldi. Parite dün 1.4649 dolar seviyesinden 2009 Aralık'ından bu yana en yüksek düzeyini test etmişti. Euro, yen karşısında da değerlendi ve 119.11'den 119.13'e çıktı. Dolar/Yen paritesi ise 81.86'dan işlem gördü.

Çin Merkez Bankası, bugün yuanın referans oranını Temmuz 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkardı ve yuan, dolar karşısında 6.5153'ten işlem gördü.

Paskalya tatili sebebiyle işlem hacimlerinin düşük olması, bugün piyasanın ilgisini döviz kurlarına çevirdi.