Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyon önlemleri kapsamında Asya'daki merkez bankalarının faiz artırmayı sürdüreceklerine yönelik spekülasyon, Asya paralarını bu hafta yukarı taşıdı.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, deniz aşırı ülkelerdeki yatırımcıların bu hafta Hindistan, Güney Kore, Tayvan ve Tayland'da sattıkları hisselerin 1.7 milyar dolar üzerinde alım yapmasıyla, 1997'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Tayland Merkez Bankası 20 Nisan'da 6. kez faiz artırırken, artışların sürebileceğinin de sinyalini verdi. Malezya'da ise aynı gün içerisinde açıklanan tüketici fiyatları Mart'ta yüzde 3'lük hızlanmaya işaret etti. Malezya'da enflasyon oranları Nisan 2009'dan bu yana en yüksek seyrinde ilerliyor.

Enflasyonist baskıların faiz artışı beklentisini artırdığını, bunun da Malezya ringgitini desteklediğini belirten Kuala Lumpur'daki CIMB Investment Bank Bhd.'nin Döviz stratejistlerinden Kumar Ramanathan, ABD dolarının fonlama maliyetinin hâlâ düşük olması sebebiyle yatırımcıların Asya paralarında uzun pozisyon aldıklarını aktardı.

Singapur doları bu hafta ABD doları karşısında yüzde 0.9 değerlenerek 1.2342'ye yükseldi. Ringgit ise dolar karşısında yüzde 0.6 kazançla 3.0055'ten işlem gördü. Ringgit daha önce 3.0045 seviyesinden Ekim 1997'den bu yana en yüksek düzeyini test etti.

Asya paralarının değerlenmesinde aynı zamanda Apple Inc. gibi şirketlerin kazançlarındaki artış da etkili oldu.