Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda 1500 doları geçen ons fiyatı, içeride 125 liraya dayanan çeyrek fiyatları, altını artık savaş dönemlerinin yatırım aracı olmaktan çıkardı. Peki ne oldu da altın fiyatları tam gaz yükselişe geçti? Fiyatları ne tetikledi? Ve en önemlisi bundan sonrası ne olacak?

Altın fiyatlarının bundan sonraki süreçte nereye gideceği hem iç hem de dış etkenlere bağlı. Yani ABD'den Avrupa, hatta Uzakdoğu'ya kadar uzanan birçok neden altın fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Herşeyden önce ABD merkez bankası Fed'in genişlemeci para politakası altın fiyatlarını doğrudan etkileyen faktörlerden. Avrupa'da ise devam etmekte olan borç krizi, yükselmekte olan global enflasyona merkez bankalarının tepkilerinin gecikmesi altını yükselten nedenlerin başında geliyor. Biraz daha yakın döneme baktığımızda ise Japonya'da meydana gelen deprem ve Portekiz başbakanının istifası altın fiyatlarını yukarı doğru tetikledi.

Bundan sonrasına bakacak olursak; altın yatırımcılarının kafasında birçok soru var. ABD merkez bankası ne yapacak? Parasal genişleme devam edecek mi? Japonya'nın piyasayasa sürdüğü likidite son bulacak mı? Ve en önemlisi Ortadoğu'daki tansiyon düşecek mi?

Altın fiyatlarının bundan sonra nereye gideceği global gidişata bağlı. Eğer fiyatları yükselten bu nedenler olumsuz yönde devam ederse altın yukarı yönlü trendini sürdürecek.

Pınar Sungur (psungur@bloomberght.com)