Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın hazine tahvilleri, ülkenin borçlarını yeniden yapılandıracağı yönündeki endişelere bağlı olarak hızlı değer kaybederken, ülke tahvillerinin sigorta maliyetleri (CDS) tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

İki ve 10 yıl vadeli Yunanistan, İrlanda ve Portekiz hazine tahvillerinin faizleri bu hafta euro dönemindeki en yüksek seviyelerine çıktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ekonomik danışmanlar konseyinin bir üyesi olan Lars Feld, 20 Nisan'da yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın borç yeniden yapılandırmasının muhtemel olduğunu söyledi. Alman hazine tahvilleri ise, S&P'nin ABD'nin not görünümünü düşürmesinin ardından, alternatif yatırım olarak talep gördü.

WestLB AG'nin Dusseldorf ofisinden Michale Leister, "Bu yeni satış dalgasının ardındaki temel yönlendirici, olası Yunanistan yapılandırmasına ilişkin spekülasyon" dedi ve "ABD'nin not görünümünün negatife düşürülmesi de baskıyı ağırlaştırdı ve yatırımcılara ülke borç soruınunun ciddi bir konu olduğunu ve görülebilir bir gelecek için burada kalacağını bir kez daha hatırlattı" şeklinde görüş bildirdi.

Yunanistan'ın iki yıl vadeli tahvilinin faizi dün Londra saati ile 16:23'te 450 baz puan yükselerek yüzde 23.32'ye çıktıFaiz böylelikle, geçen yıl 7 Mayıs ile biten haftadan bu yana en hızlı haftalık artışını göstermiş oldu. Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvilinin faizi ise 110 baz puan yükselerek yüzde 14.93'e çıktı. Portekiz'in 10 yıl vadeli kağıdının faizi de yüzde 9.43 ile euro dönemindeki en yüksek seviyesine çıktı. İki yıl vadeli Portekiz kağıdının faizi 165 baz puan yükselişle rekor seviye olan yüzde 10.85'e ulaştı. İrlanda'nın iki yıl vadeli tahvilinin faizi 254 baz puan yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 10.77'ye çıkarken, 10 yıl vadeli kağıdın faizi de yüzde 10.48 ile rekor kırdı.