Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuanın esnekleşmesi konusuna bir yorum da Çin Merkez Bankası'nın eğitim merkezindeki profesörlerden birinden geldi. Wang Yong, enflasyon önlemleri kapsamında yılın ikinci yarısında yuanın günlük işlem bandının genişletilerek uygun marjlara çekilmesi gerektiğini belirtti.

Wang, yuanın daha hızlı değerlenmesinin ithal enflasyon üzerinde direk ve olumlu bir etkisi olacağına dikkat çekerek, yalnızca bir kereye mahsus değerlenmeye izin verilmesi düşüncesini ise desteklemediğini aktardı.

Wang'ın son makalesi, yuanın enflasyon önlemleri kapsamında nasıl yardımcı olabileceği konusunda yayınlanmış olan makalelerden yalnızca en sonuncusu.

Çin başbakanı Wen Jiabao da bu ay döviz kurlarının fiyatları kontrol altına almak için kullanılabileceğini söyledi. Diğer yandan Merkez Bankası Başkan yardımcısı Hu Xiaolian da daha esnek yuanın enflasyonist baskıları azaltabileceğine dikkat çekmişti.

İthal enflasyonun, emtia fiyatlarındaki artış sebebiyle kötülediğine, bu sebeple tüketici fiyatlarının da artışını sürdürdüğüne dikkat çeken Wang, daha hızlı değerlenen yuanın bir sonraki adım düşünüldüğünde önemli bir politika olduğunu vurguladı.