Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların 7 diğer para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen ABD Ticaret Ağırlıklı Önemli Döviz Endeksi, kayıplarla geçirdiği altıncı haftasını yaşıyor. Endeks, ABD'deki konut fiyatlarının 5 aydır düşüşünün etkisiyle değer kaybediyor.

Bugün 2 günlük para politikası kurulu toplantılarına başlayacak olan Fed yetkilileri, 600 milyar dolar değerindeki varlık alım programının Haziran'da sonlandırılmasının ardından bir süre daha teşvik programlarını sürdürebilir.

Fed'in teşvik paketleri konusuna piyasaların isteği doğrultusunda ılımlı yaklaştığını hatırlatan Credit Agricole Corporate and Investment Bank'ın direktörlerinden Yuji Saito, ABD'nin ekonomik toparlanmasına ilişkin endişelerin de bulunduğunu, bunun da dolara satış getirdiğini ifade etti.

ABD dolarının, Avustralya, Kanada, İsveç, İsviçre, Japonya, İngiltere ve Avrupa Birliği paraları karşısında değerini ölçen Temel Döviz Endeksi, 21 Nisan'da 69.0337'ye geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 0.9 düşüşle 69.1984'e düşmüş ve 2010 Ağustos'undan bu yana en uzun süreli düşüşünü kaydetmişti.

S&P/Case-Schiller Endeksi'ne göre 20 ABD kentinde konut fiyatları Şubat ayında yıllık bazda yüzde 3.3 düştü. Bu oran Kasım 2009'dan bu yana en sert yıllık düşüşe işaret ediyor.

ABD merkez bankasının yıl sonuna kadar faizleri düşük tutması bekleniyor.