Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Kalkınma Bankası, (Asian Development Bank) Asya'da yüksek petrol ve gıda fiyatlarının enflasyonu tetiklediğini ve milyonlarca insanı yoksulluk sınırına ittiğini söyledi.

Merkezi Filipinler'in başkenti Manila'da olan bankanın bugünkü raporunda, petrol ve gıda fiyatlarında bu ana kadar süren yükselişin 2011 boyunca devam etmesi halinde bölgedeki büyümenin yüzde 1.5 kadar düşebileceği belirtildi. Raporda, birçok Asya ekonomisinde bu yıl ortalama gıda enflasyonunun yüzde 10 olduğu hatırlatılırken, fiyatlardaki artışın 64 milyon kişiyi daha günde 1.25 dolardan az bir gelirle geçinmek zorunda kalabileceği belirtildi.

Ortadoğu'da yaşanan siyasi olayların petrol fiyatlarını yükseltmesiyle Çin'den Hindistan ve Singapur'a kadar birçok ülke karar alıcıları enflasyonla mücadele etmek için çeşitli önlemler aldı. Yine bankaya göre, tahıl stoklarındaki düşüşlerle gıda fiyatlarının yükselişi ve değişkenliği kısa dönemde devam edecek.

Bankanın şef ekonomisti Rhee Chang Yong, krizden kaçınmak için ülkelerin gıda ihracat yasaklarından kaçınması gerektiğini belirtti. Gıda üretimindeki istikrar çabalarının önemli olduğunu söyleyen Yong, stokların artırılması için tarım alanına yönelik yatırımların desteklenmesi gerektiğini de dile getirdi.