Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın iki ve 10 yıl vadeli hazine kağıtlarının faizleri, Almanya'da hükümet danışmanının, ülkenin borç yükünü geçikmeden yeniden yapılandırması gerektiğini açıklamasının ardından rekor seviyelere yükseldi.

Portekiz'in de iki yıl vadeli hazine kağıdının faizi rekor seviyeye çıktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ekonomik danışmanlar konseyi üyesi Lars Feld, Bloomberg Television'a yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın borç yapılandırmasından kaçınamayacağını kaydetti. Yunanistan'ın iki yıl vadeli hazine tahvili faizi, yatırımcıların yeniden yapılandırma durumunda ortaya çıkacak kayıpları fiyatlandırmaları ile birlikte, bu ay 800 baz puan yükseldi. Yunanistan ve Almanya'nın 10 yıl vadeli hazine kağıdı faizleri arasındaki fark ise bu ay, Yunanistan hükümetinin yeniden yapılandırma planlarının olmadığını açıklamalarına karşın, 213 baz puan genişledi.

Commerzbank AG'nin Frankfurt ofisinden sabit getirili menkul kıymet strateji müdürü Christopher Rieger, "Borç yapılandırması konusunda çok daha fazla spekülasyon var ve bu durum Yunanistan getiri eğrisinde yansımasını buluyor" dedi ve "Yunanistan borçları için destek gelmesini beklemiyorum. Fiyatlar halen, yeniden yapılandırma duyurusu yapıldığında insanların bekleyeceği orandaki makul seviyenin oldukça uzağında" şeklinde görüş bildirdi.

Yunanistan'ın iki yıl vadeli hazine kağıdının faizi, Londra saati ile 09:03'te yüzde 23.08'e çekilmeden önce, yüzde 23.65'e kadar çıkarak rekor kırdı. 10 yıl vadeli kağıdın faizi de rekor seviye olan yüzde 15.06'ya ulşatı. Portekiz'in iki yıl vadeli hazine kağıdının faizi, yüzde 11.47'ye çekilmeden önce, yüzde 11.57'ya kadar çıkarak rekor seviyeye ulaştı.