Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan şu anki petrol fiyatlarından rahatsız olduğunu ve piyasada istikrarı sağlayabilmek için atıl üretimi sürdüreceğini açıkladı.

Petrol şirketi Saudi Arabian Oil'in CEO'su Khalid El-Falih Seul'de yaptığı açıklamada, ülkenin 3 -4 milyon varillik atıl üretimi sürdürmek konusunda kararlı olduğunu söyledi. Bloomberg'in anketine göre, ülkede geçen ay günlük 9 milyon varil petrol üretildi. Bu, Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviye.

Petrolün bugünkü fiyatlarından duyduğu rahatsızlığı dile getiren El-Falih, "Ortadoğu'nun bazı bölgelerindeki olayların üretimi aksatması karşısında Suudi Arabistan'ın üretimi artırması tüketicileri rahatlatma konusunda önemli rol oynuyor" dedi.

Libya lideri Mammer Kaddafi'ye karşı ayaklanmaların başladığı 15 Şubat'tan bu yana petrol fiyatları New York'ta yüzde 32 ralli yaptı. Ülkede yaşanan olaylar petrol üretiminde kesintiler yaşanmasına neden oldu. Dün, vadeli petrol kontratları 113.48 dolar/varille 22 Eylül 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Suudi Arabistan, Libya'da yaşanan üretim kesintisini dengelemek ve Libya'dan petrol ithal eden Avrupa ülkelerinin talebini karşılamak amacıyla ham petrol üretimini artırmıştı. Libya ve Suudi Arabistan dünya petrolünün yüzde 40'ını karşılayan OPEC üyesi ülkeler arasında.

Al Falih, fazla üretim nedeniyle tüketicilerin yüksek fiyatlar konusunda endişelenmemesi gerektiğini belirtti. Falih, Suudi Petrol Bakanı Ali El-Naimi'nin petrol piyasasındaki istikrarı sağlamak için desteğini sürdüreceğine dair konuşmasını da hatırlattı.