Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(A.A) - AB İstatistik Kurumu Eurostat, Yunanistan'ın 2010 yılı için bütçe açığı tahminini yukarı yönlü revize ederek, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 10,5'ine yükseltti.

Eurostat daha önce açıkladığı tahmininde, Yunanistan'ın geçen yıl için bütçe açığını GSYH'nin yüzde 9,6'sı düzeyinde beklendiğini ifade etmişti. Eurostat, ülkenin geçen yıl için kamu borcu tahminini ise GSYH'nin yüzde 140,2'si seviyesinden yüzde 142,8'ine çıkardı.

Yunanistan, 2010 yılı için bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 6, kamu borcunun GSYH'ye oranı ise yüzde 85,1 düzeyinde bulunan 17 üyeli Euro Bölgesi'nin en yüksek kamu borcuna sahip ülkesi durumunda bulunuyor.

Ağır bir borç yüküyle mücadele eden Yunanistan, geçen yıl kamu kesiminde maaşların kesilmesi, emekli maaşlarının indirilmesi ve kapsamlı vergi artırımları dahil sıkı tasarruf önlemleri karşılığında AB ve IMF'den 110 milyar avroluk finansal yardım paketi almıştı.

Eurostat'ın verilerine göre, İrlanda'nın geçen yıl bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 32,4, Portekiz'in 2010 yılı bütçe açığının GSYH'ye oranı ise yüzde 9,1'e çıktı.