Çelik: Türkiye'nin AB gibi demokrasisi, Çin gibi üretimi olacak
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, ''Türkiye'nin Avrupa Birliği gibi demokrasisi, Çin gibi üretimi olacağını'' belirtti
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ''Türkiye'nin Avrupa Birliği gibi demokrasisi, Çin gibi üretimi olacağını'' belirterek, ''Türkiye'nin ekonomik bakımdan benzetildiği ülkelere demokrasisi, demokrasi bakımından benzetildiği ülkelere de ekonomisiyle fark attığını'' söyledi.
Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ekonomisi bakımından benzetildiği ülkelerden farklı olduğunu, onlarda adil gelir dağılımı olmadığını, oysa, Türkiye'de alt ve orta sınıfın, üst sınıfların yapamadığı istihdamı yarattığını bildirdi.
AB'ye üye ülkelerin, Türkiye'nin yaptığı reform sürecini, demokrasinin geldiği kaliteyi sessiz devrim olarak nitelendirdiğini vurgulayan Çelik, ''Türkiye'nin Avrupa Birliği gibi demokrasisi, Çin gibi üretimi olacak. 2030'da şu anda dünyadaki otomobil sayısından fazla otomobil Çin'de olacak. Yine 2030'da Çin, bugün dünyada üretilen enerjinin toplamından fazla enerji üretecek'' diye konuştu.
Türkiye için yepyeni bir çağ başladığını ifade eden Çelik, şunları söyledi:
''Bizim inancımıza göre bize buyrulan şudur; kişinin emeğinden başka sermayesi yoktur. Demokrasisi olup da büyüklük sağlamış ülkeler, Afrika'yı sömürerek bunu gerçekleştirmişlerdir ama biz hiç kimseyi sömürmeden, kendi müteşebbisimizin, kendi işçimizin alın teri ve emeği ile bu büyüklüğü yaratmışızdır. Türkiye'nin yarattığı ekonomik büyüklükte, hiçbir mazlumun kul hakkı yoktur.''
Çelik, 2001'de Türkiye'nin IMF'ye borcunun 25.6 milyar dolar, 2011 itibarıyla 5.5 milyar dolar olduğunu, enflasyonun 2001'de yüzde 68, şu anda yüzde 4.8 olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
''İhracat 2001'de 25 milyar dolar, 2011'de 114 milyar dolar, dört katı artmış. Yıllık ekonomi 2001'de yüzde 9.4 küçülmüş, bugün ise yüzde 8.9 büyüyor, üstelik dünyada böyle büyük bir küresel finans krizi varken. Kişi başına milli gelir 2001'de 3 bin dolar, şu anda 10 bin dolar. Merkez Bankası rezervi 2011'de 22 milyar dolar, şu anda 82 milyar dolar.
Gecelik faiz ise 2001'de yüzde 7 bin 500, şu anda da yüzde 6,25'dir. Bunu da mutlaka aşağıya çekeceğiz. Bu faizi bile başbakanımızın vizyonu, hükümetimizin vizyonu çok fazla bulmaktadır.''
-''TÜRKİYE, BU DENKLEMDE AYRICALIKLIDIR''-
TOKİ'nin toplu konut sayısının 2001'de 43 bin 145, şu anda 480 bin, toplam bölünmüş yolun 2001'de 6 bin 100 kilometre, şu anda 19 bin 700 kilometre olduğunu vurgulayan Çelik, ''Sağlığa ayrılan bütçe 2001'de 2.9 milyar lira, şu anda 14 milyar lira, eğitime ayrılan bütçe 2001'de 6,5 milyar lira, şu anda 34 milyar lira'' diye konuştu.
Çelik, kamu yatırımlarına da dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Kamu yatırım miktarı 2001'de 8.7 milyar lira, şimdi 35 milyar lira. Benim meslektaşlarım siyaset bilimciler şunu söylerler; 'bir devletin meşruiyeti için üç şey üretmesi gerekir; adalet üretecek, zenginlik üretecek, güvenlik üretecek. Bu üç şeyi halkına karşı üretmeyen devlet meşruiyetini kaybeder' derler. Bu verdiğim rakamlar, tek başına ekonomi yönetiminin başarısı değildir. Tek başına ekonominin başarısıyla mukayese edilen ülkelerden Türkiye'nin ayrıcalığı budur. Bu aslında Türk demokrasisinin, Türk iş adamlarının, Türk siyasetçisinin, Türk idarecilerinin demokrasiye bağlılığının neticesidir, bir reform sürecinin neticesidir.''
Çelik, Avrupa'nın bugün büyük bir küresel krizin eşiğinde olduğunu belirterek, ''Örnekler verebiliriz, Yunanistan batmak üzere, Portekiz enflasyon oranında memur zammı yapacağını söylerken, Türkiye Yunanistan'a danışmanlık yapıyor, 2011 yılından sonra enflasyon oranında kendi memurlarına zam vermeyi taahhüt ediyor. Türkiye, bu denklemde ayrıcalıklıdır'' dedi.