Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat sanayindeki büyümenin yavaşladığını gösteren verilerin ülkenin bakır talebini azaltacağı endişesiyle bakır Londra'da dördüncü günde düştü.

Çin imalat sanayi endeksi Nisan ayında Mart'taki 53.4 seviyesinden 52.9'a geriledi. Dün ABD'de açıklanan veriler de imalat sanayinde düşüş olduğunu gsterdi. ABD, ikinci en büyük bakır tüketicisi.

Londra'daki Natixis Commodity Markets'ta analist olan Nic Brown, bakır ve diğer temel metallerin ülkelerin yavaş büyüme tehlikesinden etkilendiğini söyledi.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda 105 dolar veya yüzde 1.1 düşerek ton başına 9,215 dolar oldu. Fiyatlar 9,205 dolar olarak 17 Mart'tan beri en düşük seviyeyi gördü. Temmuz vadeli bakır ise New York Comex'te yüzde 0.2 gerileyerek 4.1865 dolar oldu. Londra Metal Borsası, dün ve 29 Nisan'da tatil nedeniyle kapalıydı.

Çin Başbakanı Wen Jiabao hükümeti 2008'den beri en yüksek seviyeye çıkan enflasyonla mücadele etmek için Ekim ayından bu yana faiz oranlarını dört kez artırdı. Hindistan Merkez Bankası da bugün faiz oranlarını 50 baz puan ile beklenenden daha fazla artırma yoluna gitti.