Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ocak'tan bu yana en kötü performansını kaydeden gümüşte, vadeli kontratları üçüncü gününde de değer kaybetti. Gümüşteki düşüşte Comex'in yeni marj karşılıklarını artırması üzerine yatırımcıların ellerindeki gümüş cinsinden varlıkları satması etkili oldu.

Altın da gümüşle birlikte kayıplarını üçüncü gününe taşıdı. Altın, Soros Fund Management LLC'nin altın varlıklarını azaltabileceğine yönelik açıklamasının ardından düştü.

Temmuz vadeli gümüş kontratlarının dün yüzde 7.6 ve 2 Mayıs'ta da yüzde 5.2 değer kaybının ardından, bugün de kayıpları yüzde 5'e ulaştı. Gümüş vadelilerinin üç günlük kayıpları neredeyse yüzde 15'i buldu. Gümüşün onsu 41.13 dolardan işlem gördü.

Spot altının ons fiyatı ise yüzde 0.2 kayıpla 1,532.78 dolara geriledi.

Comex'in sahibi CME Group Ltd.'ın bu hafta brokerların gümüş vadelilerine yatırması istenen nakit mevduatlarının kontrat başına 16,200 dolara ulaşacağını açıklaması, gümüşte yoğun satışlara sebep oldu. Marj karşılıkları geçtiğimiz sene 4,250 dolar olarak seyrediyordu.

Societe Generale SA'nın analistlerinden David Wilson, gümüşün genellikler trendlerdeki değişikliklere öncülük ettiğini hatırlattı.