Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in enflasyon önlemleri kapsamında daha fazla sıkılaştırmaya gideceğine ilişkin spekülasyon güvenli varlık arayışını artırdı; yen ve dolar değer kazandı.

Japon ve ABD paraları, Asya Borsalarındaki yükseliş ve emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle, euro karşısındaki değerlenmesini ikinci gününe de taşıdı. Yeni Zelanda doları 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Güney Kore wonu da merkez bankasının bankaların Döviz türevleri üzerindeki soruşturmasının genişletileceğini açıklaması üzerine ikinci gününde de üst üste değer kaybetti.

Çin'in para politikasını daha fazla sıkılaştırma ihtimalinin, ülkenin büyüme oranlarına ilişkin endişeleri artırdığına dikkat çeken Westpac Banking Corp.'un döviz stratejistlerinden Jonathan Canevagh, bunun da yen ve doları desteklediğini belirtti.

Japon yeni, euro karşısında 119.99'dan 119.83'e yükselirken, dolar da euro karşısında yüzde 0.2 değerlenerek 1.4798'den işlem gördü. Yen, dolar karşısında ufak bir değişiklik kaydetti ve 80.94'yen 80.98'e geriledi.

Çin Merkez Bankası dün yaptığı açıklamasında enflasyonun birincil önem taşıdığının altını çizerek, sıkılaştırmanın da artabileceğinin sinyalini verdi.