Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DE KARIŞIK FİYATLAMALAR VAR

Borsalardaki satış günün devamında hafif tepkilerle dengelense de ABD hisseleri günü ekside tamamladılar. Dow Jones Endeksi kırmızlardan sıyrılıp günü yatay ve 12.807 puandan kapatırken, S&P 500 Endeksi ise seansı % 0.34 düşüşle 1.356 seviyesinden kapattı. Nasdaq ve daha küçük ölçekli şirketlerden oluşan Russell 2000 Endeksi ise daha sert satışlara sahne oldu, Russell 2000 Endeksi’nde kayıplar % 1’I geçti.

ABD’de yükselişin başını, Rio Tonto’dan satın alma teklifi aldığı iddia edilen Alcoa çekti. Hisse üstüne rekor sayıda opsiyon işlem görürken yükseliş de % 3’e yaklaştı. Finansallardaki yükseliş de eşlik edince kapanışlar günün en yüksek seviyelerine yakın oldu. Karı beklentileri karşılayamayan Pfizer, Chevron ve Exxon mobil de en çok düşenler arasındaydı. Düşen emtia fiyatlarının hisseleri aşağı çektiği görüldü. Asya seansında ABD vadeli işlemlerinde eksi seyir göze çarpıyor, kontratlarda yaklaşık olarak % 0.30’luk bir geri çekilme yaşanıyor.

ABD BEKLENTİLERİ EMTİA FİYATLARINI GERİLETİYOR

ABD 10 yıllıkları % 3.24’e gerilerken bütçe kesintilerinin büyüme performansını olumsuz etkileyeceği beklentisiyle faizler aşağı geliyor. İstihdam piyasasına ilişkin verilerin açıklanacağı bugün ve Cuma günü öncesinde de emtia fiyatlarında aşağı gelişler olduğu görülüyor. Diğer yanda gelişen ülke merkez bankalarının enflasyona ve ekonomik ısınmaya karşı önlemler almaları da emtiaya olan yaklaşımı negatife çevirmiş durumda. ABD tipi ham petrol fiyatı varil başına 110 Dolar’I zorlarken, Brent tipi ham petrol fiyatı ise 122 Dolar seviyesinde.

Tanınmış yatırımcılardan Soros’un fonunun altın ve gümüş sattığı yönündeki haberler de aşağı hareketi destekler nitelikte görüldü, spot altın fiyatı ons başına 1532 Dolar düzeyinde. Gümüşte ise CME Group’un kararları etkili oluyor. Vadeli gümüş kontratlarının işlem gördüğü COMEX borsasının sahibi olan grup geçen yıl kontrat başına 4 bin Dolar olan başlangıç teminatını son olarak 16 bin Dolar’a yükseltti. Böylece yatırımcıların çok daha az teminat göstererek yüksek riskler almasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bakır ve nikel fiyatlarında gerileme görülürken 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Endeksi ise % 0.6 düşerek diğer emtia sınıflarında da satış olduğunu teyit etmiş oluyor.

ASYA’DA SATIŞLAR DEVAM EDİYOR

Gelişen piyasalara ilişkin olumsuz algılama kısa vadeli olarak etkisini göstermeye devam ediyor. Önce Brezilya Merkez Bankası Başkanı Tombini’den gelen faizleri gerektiği kadar artırırız açıklaması ve devamında ülkenin uygulamaya başladığı yeni kısıtlayıcı önlemler gündeme geldi. Devamında BRIC kalıbının diğer üyesi Rusya’dan gelen ve beklenmeyen faiz artışı not edildi.

‘I’ harfini temsil eden Hindistan ise % 9 enflasyonla mücadele ederken yine Rusya gibi faizlerde sürpriz yaptı. 25 baz puanlık artış beklenen banka toplantısında yükseliş 50 puanı bulunca riskli varlıklara satış devam etti. Son olarak da ‘C’ harfini temsil eden Çin’den gelen açıklamalarda yetkililerin 20.5 olan karşılık oranlarında bir sınır olmadığını söylemesi pozisyon sahiplerini rahatsız etti. Tüm bu gelen açıklamaların ardından gelişen ülkelere olan baskı arttı ve ülke varlıkları satılmaya başlandı. Bu trendin Asya’da da devam ettiği görülüyor ve bugün tatil sebebiyle kapalı olan Japonya’nın dışında kaldığı MSCI Asya Endeksi % 1.2’lik düşüş sergiliyor. Yarın açıklanacak iş gücü verileri öncesinde Kore Wonu % 0.50 gerilerken, ekonomisine ilişkin beklentiler deprem öncesi noktaya gelemeyen Yeni Zelanda’nın para birimi % 0.65 düşüşte. Net emtia ihracatçısı konumundaki Avustralya ve Kanada’nın para birimleri ise Dolar’a karşı gerileyenler kampında.

AVRUPA’DA KONU PORTEKİZ, BİLANÇOLAR ÖNEMLİ

Yunanistan ve İrlanda’dan sonra bir kurtarmaya ihtiyaç duyan 3.Avrupa  ülkesi olarak tarihe geçen Portekiz’in kurtarma planı 78 milyar Euro olarak duyuruldu, faize ilişkin bir detay ise verilmedi. Bütçe açığı % 9.1’de bulunan ülkenin hedefi ise 2013 yılında bu açığı % 3’e çekmek. Ekonomik büyüme oranı % 1’in de altında bulunan ülkenin, kontrol ettiği kamu şirketlerinin paylarını satacağı düşünülüyor. Haberler sonrasında Euro’da ciddi bir hareketlenme olmazken parite şu sıralar 1.4812’de. Bugün gelecek olan ekonomik veriler radarda olacak, diğer yandan açıklanan ve açıklanması beklenen şirket karları takip edilecek. Siemens, BNP Paribas, Henkel, BMW,  AB Inbev, Holcim  ve Standard Chartered bugünkü önemli bilançolar arasında.

İÇERİDE İMKB VE KURDA SERT HAREKETLER VAR

Global borsalarda ve özellkle  gelişen piyasalarda yaşanan satış, banka karlarına güvenen İMKB 100 Endeksi’ni gün boyu ekside tutmasına rağmen günün devamında alımlar geldi. Beklentileri aşan Halkbank karının peşine takılan yatırımcılar önce bankacılık hisselerini dolaylı olarak da bileşik endeksi taşımış oldular. Yarın gelecek olan Garanti Bankası ve Vakıfbank bilançoları öncesinde alımların devamının gelip gelmeyeceği izlenecek. Bloomberg’den alınan bilgilere göre bugün açıklanacak tek bilanço ise Petkim, şirketin ilk çeyrekte 45.3 milyon TL net kar elde etmesi bekleniyor. 70 bini geçen İMKB’nin tarihi rekoru 71.776 düzeyinde oluşmuştu.

Borsa tarafında sağlam duran TL bazlı varlıklar kur tarafında ise satışa dayanamadı. Dolar / TL 1.5382’ye yükselirken, Euro / TL 2.2781’de ve Sepet Kur ise 1.9081’e yükselmiş durumda. Enflasyon verisi sonrasında 8.30 bileşiğe yaklaşan gösterge tahvilin bileşik faizi ise 8.50 seviyesine tekrar yaklaşmış durumda.

 

Günün devamında beklenen veriler şöyle :

- 10.00 TCMB 'Fiyat Gelişmeleri' Raporunu açıklayacak

- 12.00 Euro Bölgesi'nde Mart ayı perakende satışlar açıklanacak

- 14.30 ABD'de Nisan ayı Challenger işten çıkarmalar verisi açıklanacak

- 15.15 ABD'de Nisan ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak

- 17.00 ABD'de Nisan ayı ISM imalat dışı (hizmet) endeksi açıklanacak

- 17.30 ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak

- Japonya'da piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü