Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ulusal İnşaat Topluluğu, İngiltere'de konut fiyatlarının yıl sonuna kadar sabit bir değerde kalacağını ya da yıl sonuna kadar orta ölçekli bir düşüş kaydedeceğini öngördü.

İngiltere'nin en büyük müşteriye sahip bankasının raporuna göre, İngiltere'de ortalama ev fiyatları Mart ayında yüzde 0.2 düşerek 165,609 sterline geriledi. Konut fiyatları böylece Ocak'tan bu yana ilk düşüşünü kaydetmiş oldu. Bloomberg ekonomistlerinin beklentisi ise konut fiyatlarının yüzde 0.1 artacağı yönündeydi. Konut fiyatları yıllık bazda ise yüzde 1.3 zarar etti.

İngiltere'den gelen son konut piyasası verileri, bir yanda arzdaki daralma ve İngiltere Merkez Bankası'nın düşük faizleriyle desteklenirken, diğer yandan mortgage kredileri ve hükümet harcamalarda gittiği kesintiler de müşterileri satın almaktan uzaklaştırdı. İngiltere ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0.5 büyüme kaydederek, 2010'un son çeyreğindeki yavaşlamayı güçlükle telafi edebildi.

Konut piyasasında güçlü bir sıçrama beklenmediğini belirten başekonomist Robert Gardner, "bunun sonucunda konut fiyatları ya yatay bir hareket izleyecek ya da inişe geçecektir" dedi.

Hometrack Ltd., 2 Mayıs'ta yaptığı açıklamasıyla, konut fiyatlarının Nisan ayında 10 aydan bu yana ilk kez düşmeden geçirdiğine dikkat çekmişti. Rightmove Plc. ise 27 Nisan'da, İngiltere'nin yüzde 25'inin önümüzdeki yıl boyunca konut fiyatlarında düşüş beklediğini belirtmişti.

"Konut fiyatlarında bir artış olması için hâlâ sebep göremiyoruz" diyen Gardner, düşük faizler ve işgücü piyasasındaki kademeli toparlanmanın konut taleplerini desteklemesi gerektiğini belirtti.

İngiltere'de mortgage izinleri ise Mart ayında 46,967'den 48,000'e yükseldi.