Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'da enflasyonun büyüme ve şirket kazançlarına etki edeceğine ilişkin endişeler sebebiyle Borsa 8 gündür düşüş kaydediyor. 9 yıldan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydeden Hindistan borsası, Asya'da bu yıl en kötü performansı sergileyen borsa.

Hindistan'ın en büyük ikinci motorsiklet üreticisi Bajaj Auto Ltd., Ağustos 2009'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Nomura Holdings Inc., emtia fiyatlarındaki artış göz önünde bulundurulduğunda, Hindistan Merkez Bankası'nın faizlerini beklenenin üzerinde artırabileceğini söyledi. Jaiprakash Associates Ltd. dünkü yüzde 8.2 oranındaki kayıplarını genişleterek bugün de yüzde 1.2 değer kaybetti.

Dün faizlerinde 50 baz puanlık artışa giden Hindistan merkez bankası, Temmuz 2008'den bu yana en büyük adımını atarken, merkez bankası başkanı Duvvuri Subbarao ülke ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 8 büyüme kaydetmiş olabileceğini söyledi. Hindistan geçtiğimiz yıl aynı dönemde yüzde 8.6 büyüme kaydetmişti.

Merkez bankasının büyüme beklentisini düşürdüğünü, bunun da şirket kazançlarına yansıyacağına dikkat çeken Mumbay'daki K.R. Choksey Shares & Securities Pvt.'nin CEO'su Deven Choksey, Sensex ve Nifty gibi yüzde 18 büyüme bekleyen borsa operatörlerinin, şimdi büyümelerinin yüzde 15-16 ile sınırlı kalacağını öngördü.

Bombay Borsası Duyarlılık Endeksi, Sensex, yüzde 0.3 değer kaybederek 18,475.03 puana geriledi. S&P CNX Nifty Endeksi ise yüzde 0.5 kayıpla 5,538.2 puandan işlem gördü. BSE 200 Endeksi de yüzde 0.5 zararla 2,280.86 puan oldu.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Subbarao, parasal sıkılaştırmanın artacağını belirterek, enflasyon oranlarının Eylül'e kadar hızlanacağını söyledi. Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Asya'nın önde gelen ekonomileri arasında Hindistan'ın enflasyonun petrol fiyatlarından ötürü en yüksekten seyrettiğini belirtti.

Nomura Holding ise ülkenin hisselerinin ağırlığını aşağı çekti.

Sensex endeksi bu yıl, hızlanan enflasyon ve şirket kazançlarındaki azalmanın etkisiyle yüzde 9.8 değer kaybetti.