Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yüksek stok yüzünden Çin'deki talep artışının yavaşlaması ve en büyük bakır tüketicisi olan ABD'nin para sıkılaştırma politikasını uzatabileceği ihtimalinin yatırımcılarda yarattığı endişesi ile bakır Londra'da değer kaybetti.

3 ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 1.1 kadar değer kaybederek Londra Metal Borsası'nda 9,249.50 dolardan işlem gördü. Bakır, Singapur'da sabah 10.53'te ise 9,255 dolar oldu. ABD fabrika siparişleri tahminlerin üstünde sıçramadan önce bakırın fiyatı dün neredeyse 7 haftanın en düşüğüne geriledi. Doların kazançlarını genişletmesi ile çinko hariç tüm Londra Metal Borsası metalleri değer kaybetti.

"Şu aralar Çin'de tüketimde artış zamanı, fakat bu pek hissedilmiyor" diyen Xiangyu Futures Co. analisti Wang Ning, "Talep çok da kötü değil fakat ortada bir satın alam işlemi yok ve stoklama için de işaret yetersiz ki bu da bazı kimselerin bu yılki talep büyümesi ile ilgili endişelenmesine sebep oluyor." yorumunda bulundu.

China Securities Journal'in kaynak göstermeden yayımladığı haberine göre bankaların merkez bankasına Döviz satmaları ile ortaya çıkan yeni yuan pozisyonlarının yüksek kalması ile birlikte Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık
faizini bu ay yeniden artırabilir.

Çin Merkez Bankası'nın dün yayınlanan ilk çeyrek raporunda "Fiyatların sabitlenmesi ve enflasyon yönetim beklentileri kritik seviyede" bilgisi yer aldı. Başkan Zhou Xiaochuan 16 nisanda yaptığı açıklamada banka zorunlu karşılığının "mutlak tavan" olmadığını söyledi.

Comex'te işlem gören temmuz teslimli bakırın paundu üst üste üçüncü gününde de değer kaybıyla yüzde 1.2 gerileyerek 4.2040 dolara düştü. Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nda işlem gören temmuz teslimli bakır da aynı şekilde üst üste üçüncü gününde değer kaybıyla 7 haftanın en düşüğü olan 68,300 yuana geriledi.