Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların hububat ve yağlı tohuma olan iştahı kesebileceği ve fiyatlardaki hzılı yükselişin yarattığı endişe ile buğday, mısır ve soya değer kaybetti.

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören temmuz teslimli buğday vadelileri yüzde 0.9 kadar değer kaybederek 7.86 dolara geriledi. kuraklık ve seller küresel verimi düşürdükten sonra buğday geçtiğimiz yıl yüzde 54 değer kazanmıştı.

"Yatırımcılar yüksek fiyatların talebi yumuşatabilceğinden korkuyor" diyen Philip Futures Pte analisti Ker Chung Yang; "Doların güçlenmesi piyasa için ayrıca bir ayı durumu yaratıyor, dolar kontraları daha pahalı hale geliyor." yorumunda bulundu.

Çin'in enflasyonu düşürmek, güvenli varlıklar için talebi desteklemek ve hisseleri ile emtiaların kaybını gidermek adına yeni sıkılaştırma tedbirleri alacağı spekülasyonu ile dolar diğer majör para birimleri karşısında üçüncü gününde de değer kazandı.

Önceden elde ettiği yüzde 0.4 kadar kazancını eriten temmuz teslimli mısır vadelileri yüzde 0.4 değer kaybıyla 7.2125 dolardan işlem gördü. 11 nisan tarihinde 7.8875 dolar seviyesine değen vadeliler geçtiğimiz yıl yüzde 96 değer kazandı.

temmuz teslimli soya fasülyesi yüzde 0.3 değer kaybederek 13.60 dolar oldu. Soya, 9 şubat tarihinde 2008 tarihinden beri en yüksek seviyesi olan 14.5575 dolar seviyesine çıkmıştı. Yağlı tohum, geçtiğimiz yıl hayvan yemi ve yemeklik yağın yüzde 38 değerlenmesine sebep olmuştu.

Cereal.com.cn adlı resmi müzayede sitesindeki habere göre Çin 300 bin metrik ton soya fasülyesi satışında başarısız oldu. Phillip Futures'dan Ker, "Talep endişelerinin yükslemesi ile bu durum piyasa duyarlılığını yavaşlatabilir." youmunda bulundu.