Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Kasım ayında 167 bin seviyesini geçen Bankacılık Endeksi , Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın uygulamaya başladığı sıkılaştırma politikaları sonrasında karların düşebileceği beklentisiyle satılmaya başlandı. Şubat ayında 120 binli seviyelere inen endeks bu noktadan sonra kademeli yükselişine başladı. Nisan başında kar beklentilerinin tekrar aşağı yönlü revize edilmesi ile birlikte bir düzeltme sürecine giren sektör buradan gelen alımlarla tekrar toparlamaya başladı. Son gelinen seviye ise 146 bin olarak göze çarpıyor .

 

KAR BEKLENTİLERİ SEKTÖRÜ AYRIŞTIRMAYA BAŞLADI

İMKB’de devam eden bilanço sezonunun merakla beklenen katılımcılar bankalar da ajandalardaki yerlerini almya başladılar. Açılışı Halkbank’la yapan sektör beklentileri aşan 2011 ilk çeyrek bilançosu sonrasında yeniden olumlu beklentilerin odağı haline geldi. Tahminlerin hayli üstünde ve sadece bankacılık karı olarak 525 milyon TL net kar açıklayan banka, böylece tüm zamanların en büyük çeyreklik karı kaydedilmiş oldu. Bu hafta beklenen bilançolar ise yarın Garanti Bankası ve Vakıfbank, Cuma günü ise Akbank olarak takvimlerde yerini bulmuş durumda.

 

ENDEKSİN GELDİĞİ TEKNİK SEVİYE YAKINDAN İZLENİYOR

Ocak ayında 200 günlük ağırlıklı ortalamasını aşağı geçerek 3 ay buranın altında işlem gören endeks, Nisan ayında burayı geçmeyi bir kez test etmiş ancak başarılı olamamıştı. Son gelen alımlarla yine 200 günlük ortalamayı geçmeyi Başaran endeksin bu kez izleyeceği rota hayli önemli olacak. İMKB 100 Endeksi’nin de yarıya yakınını oluşturan banka hisseleri ağırlık olarak da yüksek tutulduğu için yönü tayin etmekte hayli etkili oluyorlar. Dolayısıyla aşağıdaki resimdeki bir değişim, endeksin genelini de etkiliyor olacak.

Bilindiği gibi hareketli ortalamalar teknik analizciler tarafından fiyatların hareketini tahmin etmekte kullanılıyor. Özellikle bu tip uzun vadeli basit hareketli ortalamaların eşiğine gelindiğinde fiyatların bu bölgeleri kolayca geçemeyeceği varsayılıyor. Fiyatların bu bölgeleri kırıp kalıcı olmaya başlamaları durumunda ise ortalamaların destek görevi görecekleri kabul ediliyor.

Gökhan Şen

Araştırma Masası

Bloomberg HT