Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası, iletişim stratejisi kapsamında, banka ekonomistlerinin görüşme taleplerini bir dizi toplantıyla karşılama kararı aldı ve ilk toplantıyı bugün İstanbul'da gerçekleştirdi.

Basına kapalı toplantıda, Merkez Bankası yetkililerince yapılan sunum, Bankanın internet sitesine konuldu.

Buna göre, enflasyon, cari açık, kredi kullanımıyla ilgili güncel verilerin aktarıldığı sunumda, Merkez Bankasının politika bileşenleri hakkında da bilgi verildi.

Bu arada, Merkez Bankası'nın bundan böyle ayda 1 kez Ankara'da, her 3 ayda bir de enflasyon raporu sonrasında İstanbul'da ekonomistlerle toplantı yapacağı belirtildi.

-''GECELİK FAİZ ORANLARININ OYNAKLIĞI ARTTI''-

Zorunlu karşılık oranlarında Eylül ayından itibaren yapılan artışların, bankacılık sisteminden yaklaşık 40 milyar lira likidite çekilmesine neden olduğu belirtilen sunumda, bankacılık sistemi likidite açığındaki artış ve daha geniş koridor uygulamasının, gecelik faiz oranlarının oynaklığını artırdığı kaydedildi.

Geçen ay tekrar güçlenen sermaye akımlarının gösterge kıymet faiz oranlarının gerilemesine neden olduğu ifade edilen sunumda, ''Ancak daha sıkı likidite koşulları nedeniyle gösterge kıymet faiz oranı, halen Kasım ayı seviyelerinden daha yüksektedir'' değerlendirmesine yer verildi.

Merkez Bankası'nın yeni iletişim politikalarının açıklandığı toplantıda, banka 2. yarı yılda gerçekleşecek politika faizleri konusunda yorum yapmazken, ekonomistler politika faizlerindeki artışın son çeyreğe kalacağı konusunda uzlaşıyor.

"MERKEZ BANKASI ALDIĞI ÖNLEMLERİN SONUÇ VERDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR"

Bankanın yaptığı toplantının ardından bazı ekonomistler Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı.

EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Börümcekçi toplantıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Şunu gördük ki; Merkez Bankası aldığı kararların etkili olacağını umuyor" dedi. Sunumda en önemli bölümün kredi genişlemelerini önceki yıllarla karşılaştıran grafik olduğunu söyleyen Börümcekçi, "Buradaki yavaşlamanın geçmiş yıllarda tekrarlandığı gösterildi, yani biraz daha sabırlı olmamız gerektiği mesajı verildi" diye konuştu.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir ise, "Merkez Bankası aldığı önlemlerin bir ölçüde istediği yönde sonuçlar verdiğini düşünüyor. Gerek kur tarafındaki hareket, gerek gecelik faizlerdeki volatilite, gerek kredi büyümesinde yakın döneme ilişkin veriler..Bunların hepsi bankanın önlemlerinin istediği yönde sonuçlar verdiğine duyulan inancı gösteriyor" diye konuştu.