Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de hizmet sektörüne ait büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesi ve ülkedeki istihdam piyasasına ilişkin endişeler sebebiyle Asya'daki hisseler satış ağırlıklı bir gün geçirdi.

James Hardie Industries SE yüzde 1.9 düşerken, Fox televiyozn ve film stüdyolarının sahibi News Corp. da olumsuz bilanço rakamlarının ardından yüzde 3.4 geriledi. Hang Lung Properties Ltd., Hong Kong'ta konut satışlarının Nisan ayında 2 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle, imar şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. Filipinler'in 1 numaralı yiyecek ve içecek şirketi San Miguel Corp., 1 milyar dolar değerinde hisse ve tahvil satmasının ardından yüzde 31 değer kaybetti.

ABD'den gelen ekonomik verilerin son ayda hız kestiğini hatırlatan Sidney'deki Colonial First State Global Asset Management'ın piyasa analistlerinden Stephen Halmarick, bunun piyasalara yansıdığını söyledi. Halmarick, düşük emtia fiyatlarının da bazı sektörlerde hissedilebileceğine dikkat çekti.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 değer kaybederek 494.17 puana geriledi. Endeks böylece kayıplarını 3. gününde de sürdürmüş oldu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi geçtiğimiz hafta Acer'dan LG Electronics'e birçok şirketin kazançlarının beklentinin altında kalmasıyla yüzde 0.3 değer kaybetmişti.

Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 değer kaybederek, 2008 Eylül'ünden bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmiş oldu. Çin Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Japonya, Güney Kore ve Tayland Borsaları ise tatil sebebiyle kapalıydı.