Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin bugünkü faiz kararının ardından, enflasyonu kontrol altına almak üzere bu yıl daha fazla faiz artışı yapılacağına yönelik spekülasyon arttı; euro, dolar karşısında 17 ayın zirvesine çıktı.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, Almanya'da bugün açıklanacak olan ve üçüncü kez üst üste artış kaydetmesi beklenen fabrika sipariş verilerinin öncesinde, yen karşısında 2 gündür devam eden düşünü sonlandırdı. Avustralya doları ise ülkenin perakende satışlarının Mart ayında beklenmedik bir şekilde düşmesi üzerine kayıplarını dördüncü gününde de sürdürdü. Asya paraları ise ABD'den gelen karamsar toparlanma sinyallerinin etkisiyle zayıfladı.

Trichet'nin bu ayki konuşmasında bir kez daha enflasyon risklerine odaklanacağını söyleyen Sidney'deki Nomura Holdings Inc.'in Döviz yöneticilerinden Kurt Magnus, "euronun 2008'deki yüksek seviyelerine ulaşabileceğini görüyoruz" dedi. Euro, Temmuz 2008'de dolar karşısında 1.6038 seviyesine tırmanmıştı.

Euro, dolar karşısında 1.4827'den 1.4865'e yükseldi. Avrupa'nın ortak para birimi gün içinde 1.4940 dolar seviyesinden Aralık 2009'dan bu yana en yüksek seviyesini kaydetmişti. Euro/Yen paritesi ise 119.55'ten 119.70'e yükselirken, dolar, yen karşısında 80.61'den 80.49'a geriledi.

Trichet'nin bugünkü para politikası toplantısında önümüzdeki aylar için faiz artış sinyali vereceği düşünülüyor. Helsinki'de toplanacak olan merkez bankası yetkililerinin bu ay ise faizleri yüzde 1.25'te sabit bırakması bekleniyor.