Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol Asya piyasalarında dördüncü gün üst üste düşerken, bakır fiyatları son yedi haftanın en düşük seviyesine indi. Asya hisse senetleri, ABD'de ekonomik toparlanma yavaşlarken, diğer merkez bankalarının faiz artırımına gitmelerinden dolayı düştü. Euro dolar karşısında son 17 ayın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Ham petrol fiyatları yüzde 0.3 düşerken, bakır yüzde 0.7 değer kaybetti. Gümüş vadelileri ise dördüncü gün üst üste değer kaybetti. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) kontratı, spot endeksin 3 günlük düşüşünün ardından yüzde 0.3'lük bir kayıp gösterdi. Euro dolar karşısında 1.4867 dolar seviyesine çıktı. Malezya ve Filipinler'in para birimleri de zayıfladı.

ABD'de yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin, dünkü ADP özel sektör istihdam verisinin beklenenden yavaş artması ve hizmet sektörü verisinin son sekiz ayın en yavaş ilerlemesini göstermesinin ardından, artışının yavaşlaması bekleniyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası toplantısı sornası, Başkan Jean-Claude Trichet basın aaçıklaması yapacak. Bu açıklamada, Trichet'nin faizlerin daha da artabileceği yönünde işaretler vermesi bekleniyor. Ancak Banka'nın bugünkü toplantısında politika faizini değiştirmesi beklenmiyor.

Wells Capital Management'tan portföy yöneticisi Antony Cragg, "Piyasalar daha hızlı enflasyon ve daha yüksek faizler gibi faktörleri hazmediyor" dedi ve "Asya piyasalarında yerli yatırım araçları üzerinde odaklanıyoruz. ABD ve Avrupa'daki büyümeye yönelik endişelerden dolayı, ihracat sektörü konusunda temkinliyiz" şeklinde görüş bildirdi.