Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York'taki Comex'in yatırımcıların kaçışını tetikleyen işlemi yüzde 84 daha pahallı hale getirmesi ile gümüşün 1983'ten beri en büyük kaybı henüz bitmemiş olabilir.

Comex'in sahibi CME Group Ltd'nin dün yaptığı açıklamaya göre altın vadelilerinde işlem yapabilmek için yatırılması gereken başlangıç teminantı 9 mayıs tarihinden sonra kontrat başına 21,600 dolara yükseltiliyor. Bu fiyat iki hafta öncesinde 11.745 dolardı. Borsa başlangıç teminatlarını 25 nisanda artırmaya başladığından beri vadelilerdeki açığa satım talebi yüzde 15 düştü.

Bloomberg'in 6 analist arasında yaptığı araştırmaya göre fiyatlar bu haftanın sonunda bir yüzde 14 daha düşerek gümüşün onsu 34 doları görebilir. ABD'nin rekor düşük borçlanma maaliyetleri ve değer kaybeden doların yatırımcıyı alternatif yatırım aracı olarak kıymetli metallere yöneltmesi ile gümüş geçtiğimiz yıl kazancını ikiden fazlasına katladı.

"Çok kısa bir zaman diliminde çok ciddi yükseliş göstermiş çok çırpıntılı bir piyasadan bahsewdiyoruz." diyen 12 milyar doları yöneten Permanent Portfolio'nun yöneticilerinden Micahel Cuggino; "Gümüş çok hızla çok yükseğe çıktı ve aşşağıda da yükselen başlangıç teminatı bıraktı.

Thomson Reuters CRB Endeksi'nde izlenen 19 emtia arasından gümüş en büyük çıkışla 29 nisan tarihi itibarı ile 2011 yılı içinde yüzde 57 değer kazandı. Son üç işlem seansında gümüş 1983 şubatından beri en büyük kaybı göstererek yüzde 19 geriledi. Bu gerileyişle gümüşün bu yılki kazancı yüzde 27'ye düştü. Yine de gümüş yüzde 35 sıçrayan benzinin ardından en iyi performans sergileyen ham madde oldu.