Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası bugün Mayıs için faiz kararını açıklayacak. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu bu ay faizlerin değiştirilemeyeceğini beklese de, AMB Başkanı Jean-Claude Trichet'nin kararın ardından yapacağı basın toplantısında, bankanın önümüzdeki aylarda yapılacak faiz artışlarına ne kadar hızlı hazırlanabileceğine ilişkin önemli mesajlar vereceğine inanıyor.

Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin hepsi Euro Bölgesi'nde politika faizlerinin yüzde 1.25'te sabit bırakılacağını düşünüyor. Ancak ekonomistler, Trichet'nin "ihtiyatlı olmak" konusuna yaptığı her vurgunun faiz artışlarına Haziran'dan itibaren hazırlıklı olmak gerektiği anlamına geleceğini belirtiyor.

Frankfurt'taki banka 3 yılın ardından ilk kez Nisan ayında faizlerini artırdı.

Bir sonraki AMB Başkanı olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılan İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin de aralarında olduğu AMB yetkilileri, geçtiğimiz ay yüzde 2.8 hızlanan ve 2.5 senenin zirvesinde seyreden enflasyonla mücadele etmek üzere para politikasının sıkılaştırılmasına destek veriyor. Ancak yetkililerin para politikasını normalleştirme çabaları, Euro Bölgesi'nde borç krizindeki ülkelerdeki sorunlar sebebiyle karmaşık hâle geliyor.

AMB'nin agresif bir şekilde piyasaları şaşırtması durumunda, yıl sonuna kadar Euro Bölgesi'ndeki faiz oranlarının yüzde 2'ye ulaşacağına kesin gözüyle bakıldığına dikkat çeken UniCredit Global Research'ün ekonomistlerinden Marco Valli, eğer bölgede borç krizi yaşayan ülkeler olmasaydı, durumun çok daha net olacağını savundu.