Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz Maliye Bakanı, yetkililerin henüz ülkenin 78 milyar euroluk kurtarma paketi kredisinde uygulanacak faiz oranının belirlemediğini söyledi.

Yunanistan ve İrlanda'nın ardından AB ve IMF tarafından kurtarılan Portekiz'in Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos, 3 yıllık kurtarma programının bu yıl ve önümüzdeki yıl ekonomide yüzde 2 daralma öngördüğünün, büyümenin ise ancak 2013'ten itibaren geri geleceğini belirtti.

Dos Santos, kredi paketinin Portekiz'in fonlama ihtiyacını karşılamaya yeterli olduğunu söyleyerek, programın da ülkenin ekonomik rekabetini yeniden sağlamak ve borç yükünü azaltmaya yönelik planlanmış olduğunu anlattı.

Portekiz'in ardından AB ve IMF'den programa destek geldi.

AB Komisyonu Başkanı Jürger Kröger, Avrupa Birliği'nin Portekiz'e yardımın 56 milyar euroluk bölümünü, IMF'nin ise paketin 22 milyarlık kısmını karşılayacağını belirtti.

Portekiz'in kapsamlı özelleştirme programı açıklamasını beklediklerini söyleyen Kröger, bu yardımın Euro Bölgesi'ne de istikrar getireceğinin altını çizdi.

IMF Avrupa Sorumlusu Poul Thomsen ise Portekiz'in mali programının ön yüklemeli nitelik taşıdığını belirterek, "Portekiz'in 2 yıl içinde yeniden piyasalara dönmesini bekliyoruz" dedi.

Uluslararası Para Fonu IMF, yardım programının Portekiz ekonomisine nefes aldıracağını vurguladı.

IMF ve AB şimdi Portekiz muhalefetinin de desteğini almak üzere görüşmeler yürütüyor.

"Portekiz ekonomisinin aşması gereken ciddi sorunları var" diyen AB ve IMF, kurtarma paketinin Portekiz'in yapısal sorunlarının çözümünü de kapsadığını aktardı.