Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT' den Hande Berktan'a konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyonla faizlerin at başı gitmesi gerektiği söylemine destek verdi. Çağlar, ekonomi gündemindeki sıcak gelişmeleri de değerlendirdi.
 
Başbakan Erdoğan'ın 'faiz arttıkça enflasyon da artar, ABD'de Japonya'da yüzde 0.25 iken bizde neden bu kadar yüksek, biz bunları düşüreceğiz' açıklamasıyla ilgili olarak, "Şüphesiz Türkiye uzun yıllar yüksek miktarda reel faizler ödedi.Çok uzun yıllar yüzde 8'in altındaki reel faizde yabancıların Türkiye'den çıktıklarını ve  o çıkmada Türkiye'de finansal piyasaları altüst ettiklerini biliyoruz.Ama bugünlere gelindiğinde reel faizlerin gittikçe daralmaya başladığını görüyoruz. Şüphesiz hiç kimse kendini farklı bir gemide hissetmesin. Bankacılık sektörü bizim için çok önemli. Bizim bilançomuzun aktifinde ekonominin tamamı yer almakta. Reel faizlerin geçmişte olduğu kadar yüksek olmasını biz de arzu etmiyoruz çünkü bu Türkiye'nin değer kaybı anlamına geliyor. Şimdi enflasyonla reel faizlerin aynı düzeye çekiliyor olması ülkenin daha az katma değerini yurtdışına kaçırıyor olması demektir. Bu süreç içerisinde reel faizleri aşağı ne kadar çekebilirsek yatırımların önünü o kadar açabiliriz demektir.Biz banakacılar olarak farklı gemide olmadığımızı sürekli anlatmaya çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.
 
"OTORİTENİN KOYDUĞU KURALLARA HERKES UYMAK ZORUNDA"

Çağlar, BDDK'nın konut kredilerinde agresif bir büyüme olduğu yönünde uyarısı ve bazı bankaların lisans iptallerinin söz konusu olacağına dair yaptığı açıklamayla ilgili olarak ise, "Elbette ki sektörde rekabet, karlılık olacaktır. Ancak bu gemiyi ortak hareket ettirmeliyiz. Otoritemizin koyduğu kurallara herkes uymak zorunda. Otoritemiz bu düzeyde sert tepki koydu ise kural ihlali sözkonusudur" dedi.
 
"TARIMSAL KREDİLERDE YIL SONUNDA 17-18 MİLYAR TL BÜYÜKLÜĞE ULAŞIRIZ"

Ziraat Bankası'nın bu yıl sonu itibarı ile kullandıracağı tarım kredilerinin büyüklüğüne dair soruyu Çağlar, "Bugün 16 milyar TL.'lik hacme ulaştık. Sıfır faizli tarım kredilerine talep çok iyi. Bunun da yatırıma döndüğünü gördük. Kullandırdığımız tarımsal kredilerde yıl sonunda 17 ile 18 milyar TL.'lik büyüklüğe ulaşırız. Son 7 yılda 3.8 milyon çiftçiye yaklaşık 38 milyar TL.'lik kredi kullandırdık. Tarım sektöründe geri dönmeme oranı ise yüzde 1.6 gibi sektörün altında bir oran. Bu da bizim için iyi bir oran" şeklinde yanıtladı.
 
Çağlar, Çin'de banka satın alma veya ortaklık arayışını da değerlendirerek, "Bölgesel güç olabilmek için o bölgelerde yer alabilmek gerekiyor. Artık ufkumuzu Çin'e kadar taşıdık. Bundan sonraki süreçte adımlarımızı büyütmemiz lazım. Çin'de uluslararası kuruluşlarla fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Bu bölgede büyüme, ya şube satın alımı ya da temsilcilik açma ya da ortaklık yönünde olacaktır" dedi. Çin ile ilgili geçen hafta önemli bir eyaletin valisi ve yatırım ajansı başkanı ile görüşmeleri olduğunu dile getiren Çağlar, Çin Ziraat Bankası ile diyaloglarının çok iyi olduğunu ve ortak banka kurma yönünde görüşmeleri olduğunu ifade etti.