Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvurularındaki artışın ekonomik büyümeyi tehdit etmesi ve yakıt talebinin düşeceği endişesiyle ham petrolün varili New York'ta 2 yılın en büyük düşüşünü kaydederek 100 doların altına indi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın işsizlik başvurularının geçen hafta 43,000 artarak 474,000'e çıktığını açıklamasının ardından petrol yüzde 8.8 değer kaybetti. Bu, Ağustos'tan beri işsizlik rakamlarında yaşanan en büyük artış.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) enflasyon risklerinin 'yakından' izleneceğini belirtmesi ve faiz artışı için Haziran sonrasının bekleneceğinin sinyalini vermesiyle dolar euro karşısında değer kazandı.

Danışmanlık şirketi Cameron Hanover'ın yöneticisi Peter Beutel, "AMB'nin faizleri sabit tutmasının ardından doların yükseldiğini ve emtiadaki düşüşün hızlandığını gördük" diye konuştu.

Haziran vadeli ham petrol 9.44 dolarlık değer kaybıyla Nymex'te 16 Mart'tan beri en düşük seviye olan 99.80 dolara geriledi. Vadeli kontratlar geçtiğimiz 4 günde yüzde 12 değer kaybetti. Fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 25 daha yüksek.

Dolar, euro karşısında yüzde 2.1 yükseldi ve 1.4519 dolardan işlem gördü. Bu, 26 Nisan'dan beri en yüksek seviye.