Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Düşük fiyatların yatırımcıları cezbetmesi ile bakır haftalık kaybını geri alarak son iki aydaki en büyük günlük kaybından yukarı sıçradı.

Londra Metal Borsası'nda işlem gören 3 ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 0.7 kadar yükselerek 8,880 dolar oldu, Singapur'da sabah 9.51'de ise 8,865 dolardan işlem gördü. Merkez Bankaları'nın faiz oranlarını artıyor olmasının küresel büyümenin yavaşladığı endişesini getrirmesi ile bakır bu hafta yüzde 4.9 değer kaybetti ki bu 11 mart tarihinde sonlanan haftadan beri en büyük kayıptı. Dolar'ın ekimden bu yana en büyük tırmanışını gerçekleştirdikten sonra dün pek fazla değişim göstermemesi sebebiyle Londra Metal Borsası'nda işlem gören tüm 6 metal değer kazandı.

MF Global analisti Andrew Gardner, "Tüm endişelere rağmen, önümüzdeki ay fiziki bakır piyasasının esasen sıkılaşacağına inanıyoruz." yorumunda bulundu. Uluslararası Bakır Çalışma Grubu bu yıl için bu yıl 377 bin ton rafine bakır firesi öngörüyor.

Talebin zayıflayacağı endişesi ile petrolden gümüşe tüm emtiaların gerilemesi sebebiyle bakır dün yüzde 3.3'lük değer kaybıyla 7 mart tarihinden beri en kötü günlük kaybını gösterdi. 24 emtianın işlem gördüğü Standard & Poor's GSCI Endeksi yüzde 6.5  düştü.

Küresel ekonomik toparlanmanın enflasyonla savaşı yoğunlaştırdığı bölgede faiz oranlarını artıran Hindistan ve Vietnam'a Filipinler ve Malezya da katıldı. Hindistan 3 mayıs tarihinde faiz oranını 2'ye katladı.